Nytt ras för kronan – hotar räntesänkning

Den svenska kronan har sett en svag utveckling under början av 2024, och står nu på sin lägsta nivå gentemot dollarn och euron sedan november. Nu kan en eventuell räntesänkning i maj vara i fara på grund av den svaga kronan.
– Skulle kronan bli svagare eller vi får tecken på att genomslaget från den svaga kronan är större, då har det betydelse för räntebeslutet, säger riksbankschefen Erik Thedéen
.

När Riksbanken stegvis valutasäkrade av delar av sina valutareserver under slutet på förra året och början på detta år såg det ut som att den svenska kronan skulle kunna återhämta sig från toppnivåerna. Från de rekordhöga nivåerna i oktober stärktes den svenska kronan med tio procent gentemot dollarn och åtta procent mot euron bara på ett par månader. Men den positiva trenden var kortvarig, och sedan dess har kronan sett ett mindre fall. 

En dollar kostar nu 10,66 samtidigt som en euro kostar 11,51. Det är de högsta nivåerna sedan november förra året, och den svaga svenska kronan kan nu sätta Riksbankens mål om att sänka räntan i maj eller juni i fara.
– Kronans utveckling framöver är dessutom osäker och en tydligt svagare utveckling än i Riksbankens prognos kan bidra till oönskat hög inflation, skriver Riksbanken i sin senaste penningpolitiska rapport.

– Det skulle i så fall kunna bidra till ett högre inflationstryck och medföra att penningpolitiken behöver förbli åtstramande en längre tid, skriver Riksbanken vidare.

Även om Riksbanken och riksbankschefen Erik Thedéen menar på att man har gjort sin senaste bedömning och räntebana utifrån den nuvarande kronkursen säger man att en fortsatt svag krona skulle sätta en räntesänkning i fara.
– Men skulle kronan bli svagare eller vi får tecken på att genomslaget från den svaga kronan är större, då har det betydelse för räntebeslutet, säger riksbankschef Erik Thedéen under en presskonferens i samband med det senaste räntebeslutet.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt