Hälsofördelarna med att äta choklad förvånar forskare. En ny studie visar att en bit mörk choklad inte bara är gott – det kan faktiskt ge dig skärpt syn. Och den behöver inte ens vara gjort på Ögon-Cakao.
– Upptäckten bevisar att kakao kan användas både förebyggande och som behandling, säger forskaren Giuseppe Querques.
En ny studie visar att mörk choklad ger bättre syn, skriver finska Stara. Forskare i Italien har kommit fram till att choklad främjar funktionen av blodkärlen i näthinnan, även om man bara äter en liten mängd kakaorik choklad.
I studien undersökte man vilken effekt mjölkchoklad och mörk choklad hade på ett 20-tal personer. Bara två timmar efter att de ätit chokladen ökade blodcirkulationen i näthinnan med fyra procent hos de som åt mörk choklad. Mjölkchokladen ökade cirkulationen bara med lite under tre procent.
– Det mest överraskande var att en relativt liten dos mörk choklad kan förändra rörligheten och expansionen av blodkärlen i näthinnan. Upptäckten bevisar en viktig hypotes om möjlig användning av kakao både förebyggande och i behandling av sjukdomar som drabbar näthinnan, säger forskaren Giuseppe Querques, Universita Vita-Salute San Raffaele i Milano.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.