Övergivet kapell med 8 meters takhöjd till vrakpris

Ett ovanligt tegelkapell från 1878 längtar nu efter att få en ny ägare som kan väcka det från sin törnrosasömn. Det nämligen stått övergivet under en längre tid.
”Kapellet är om cirka 350 kvadratmeter med en svindlande takhöjd om 8 meter”, uppger mäklaren Kristian Kolberg vid Fastighetsbyrån. 

Stora folksamlingar samlades vid Glänne kapell i Värmland för att lyssna på förkunnelsen från predikanterna som representerade baptismen förr i tiden. Kapellet tillhörde då Frykeryds Baptistförsamling och var en livaktig verksamhet som drog åt sig mycket uppmärksamhet i bygden. Men precis som många andra frikyrkor har församlingen förmodligen varit tvungna att slås ihop med andra församlingar. 

Verksamheten tog stryk redan under mitten av 1800-talet till 1920-talet, då den stora utvandringen till Amerika inträffade. Antalet församlingsmedlemmar minskade i samband med detta kraftigt eftersom många sökte lyckan över Atlanten istället. Många av de som emigrerade bildade dock en avläggare till Glänneförsamlingen i Oregon-trakterna i USA. Det framgår inte hur länge den svenska församlingen höll sin verksamhet vid liv i Glänne, men det är påtagligt att kapellet är bortom sin storhetstid. 

Det är 8 meter takhöjd i kapellbyggnaden. Foto: Fastighetsbyrån
Baptistkapellet för ett par år sedan. Foto: Frykeruds Hembygsförening

När man passerar längs med E45 norrut från Fagerås i mot Sunne får man syn på den unika kapellbyggnaden med anor från sent 1800-tal. Kapellet har ett originellt utseende med sin tegelfasad och tegeltak. På husväggen väggen syns texten ”Glänne kapell 1878” inristade i teglet. Man kan se att det en gång i tiden har varit en vacker och livfull byggnad, men som numera har lämnats till sitt förfall.
Läs mer:
Den vildvuxna trädgårdstomten håller på att börja äta upp byggnaden. Senast byggnaden nymålades var 1955, enligt Väckelsens Värmland. Det kan man också se på den gröna dörren där målarfärgen håller på att flagna bort. Kapellet skulle därför behöva någon som vill ta över byggnaden och rädda den.

Färgen på dörrarna håller på att flagna bort.

Däremot finns det många märkvärdiga och tidstypiska detaljer som byggnaden präglas av både exteriört såväl som interiört. Det som utmärker kapellet lite extra är det femdelade taket i den stora salen som bärs av åtta grenade träpelare. Takhöjden är dessutom 8 meter, vilket gör att det ger en luftig och exklusiv atmosfär när man står inne i kapellet. 

I stora salen finns ett fint trägolv och stora fönster som släpper in ett trevligt ljus i byggnaden. Det finns dessutom ståtliga pelare som bär upp taket. På markplan finns även ytterligare två rum, två förråd, en wc samt ett kök. På ovanvåningen finns en mäktig läktare där man får en trevlig utsikt över stora salen. Till höger om läktaren finns även ett rymligt rum med pentry. 

Till fastigheten hör också en stor mark på 1,2 hektar som består av dels naturtomt och dels trädgårdstomt. Kapellet finns strax utan Kil. Med bil tar det 12 minuter till Kil och 25 minuter till Karlstad. 

För den som vill väcka det anrika kapellet från sin törnrosasömn får man vara beredd på att lägga ut 600 000 kronor. Du hittar annonsen här.

Stora salen.
Köket.
Ovanvåningen.

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt