Rymdballonger från Esrange i Kiruna slår rekord

En rad stratosfäriska ballonger ska skickas upp från rymdbasen Estrange utanför Kiruna. Händelsen är unik och slår rekord. 
– Rymdbasen Esrange är en av få anläggningar i världen som kan hantera denna typ av ballonguppsändningar, säger Charlotta Sund, vd för SSC. 

Amerikanska NASA och franska CNES står bakom ett samarbete med det svenska rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) som under sommaren kommer sända upp åtta stratosfäriska ballonger. Det framgår i ett pressmeddelande

Ballongerna kommer sändas från rymdbasen Estrange utanför Kiruna. Fem av de åtta ballongerna är transatlantiska och kommer flyga från Sverige till norra Kanada. Resan kommer ta upp till en vecka och man kommer under tiden göra observationer av solen och genomföra forskning inom kosmisk strålning och röntgenastronomi. Initiativet kan ge en bättre bild av bland annat universums ursprung. 

Foto: SSC

Charlotta Sund, vd för SSC, berättar att man aldrig tidigare har sänt upp så många och stora ballonger på så kort tid. 
– Rymdbasen Esrange är en av få anläggningar i världen som kan hantera denna typ av stratosfäriska ballonguppsändningar, både vad gäller storlek och omfattning. Vi har under många år haft strategiska samarbeten med bland andra NASA och CNES, vilket gett oss erfarenheten och kunskapen som krävs för att kunna erbjuda dessa ballongtjänster, säger Charlotta Sund. 

Rymdballongerna är optimala att skicka upp på så norra breddgrader. Det glesbefolkade området norr om polcirkeln underlättar att komma åt stratosfäriska vindar som gör att ballongerna kommer färdas västerut. Andrew Hamilton, tillförordnad chef för NASA:s ballongprogram, understryker vikten av att forskningen kan genomföras över så många dagar.  

Foto: SSC

– Varje uppsändning är unik och spännande, och vi är nöjda över att genomföra vårt första ballongsläpp för säsongen nu när vindmönstren är rätt för våra forskningsbehov. Att kunna utföra flygningar under flera dagar i sträck är helt avgörande för att vi ska kunna genomföra våra vetenskapliga studier. Detta ger oss möjlighet att samla in en stor mängd data under en och samma flygning, säger Andrew Hamilton.

LÄS MER: