Så mycket betalade stjärnparet för sin nya ”lyxbunker”

Den enorma villan i Malibu, Kalifornien, sägs mest likna en gigantisk lyxbunker. Men här tänker musikerparet Beyoncé och Jay-Z snart flytta in.
Priset är det högsta någonsin för ett hus i Kalifornien: drygt två miljarder kronor. 

Musikerna Beyoncé och Jay-Z har kallats ett av världens mäktigaste kulturpar tack vare 20 år av succélåtar och vänskap med Barack Obama och USA:s elit. 
Jay-Z slog igenom redan 1996 och sex år senare släppte han en låt där Beyoncé medverkade. Sen kunde hon göra egen karriär med avstamp från monsterhiten Crazy in love. Hittills har hon sålt 200 miljoner skivor under sin karriär. 

Pengarna har flödat in. Jay-Z beräknas idag ha en förmögenhet på 16 miljarder kronor, Beyoncé är god för ca sex miljarder. Det gör dom till ett av världens rikaste par och då är det klart att man vill bo ståndsmässigt.  
Nu har paret nämligen slagit till på det näst dyraste husköpet någonsin i USA (och dyraste i Kalifornien), en enorm bunkervilla i betong i brutalistisk arkitektur.

Jay-Z och Beyonce har en sammanlagd förmögenhet på ca 21 miljarder kr.

För drygt två miljarder kronor finns det finns väldigt mycket plats för familjen och deras entourage av hembiträden, livvakter och trädgårdsmästare: huset har 2 700 kvadratmeter boyta. Det motsvarar 15 normalstora svenska villor. 
Daily Mail berättar att Beyoncé och Jay-Z faktiskt ägnat våren åt att pruta på priset. Säljaren ville först ha TRE miljarder för Malibu-villan i området som brukar kallas ”miljardärskvarteret”. Så visst, med en miljard kronor i prisrabatt så kan det här kanske anses vara en bra husaffär. 

Frågan är bara hur mycket hemtrevnad Beyoncé och Jay-Z kan skapa i ett så gigantiskt betonghus för sina tre barn, dottern Blue, 11, och de femåriga tvillingarna Rumi och Sir. 
Interiören är ungefär lika sparsmakad och stram som fasaderna: det är många vita väggar och enorma glaspartier. 

Arkitekuren brukar alltså kallas brutalism – eller nybrutalism – och började användas i England på 50-talet. Man använder oftast rå betong och låter tekniska och funktionella detaljer bli arkitektoniskt motiv. Den förre ägaren heter William Bell, en känd konstsamlare, och han köpte fastigheten för 20 år sedan för reapriset 150 miljoner kr. Men under 15 år ägnade han mycket pengar åt att bygga ut ”bunkern” i olika betongkroppar.

Fastigheten ligger nära Stilla Havets strand och från tomten har man en fantastisk utsikt över havet. Så fort Beyonce är klar med sin världsturné, Renaissance World Tour, ska familjen flytta in och göra sig hemmastadd. 

I vintras sålde paret sitt stora hus i Bel Air för ca en miljard kronor. Det var också en speciell arkitektur, nästan som en flygterminal och var faktiskt lika stor som någon av Arlanda avgångshallar. Där kunde de sprida ut sig på bl a åtta sovrum, elva badrum, en stor biosalong, gym, en egen flygel för husets personal och ett garage med plats för 15 bilar. 

Det 2700 kvadratmeter stora huset intill Stilla Havet.
Huset med sin brutalistiska arkitektur.
Flera pooler runt huset.
Rejält med plats för en trebarnsfamilj.
Utsikt mot Stilla Havet.
Det gamla huset i Bel Air som paret sålde i vintras.
Det gamla huset i Bel Air hade 3000 kvadratmeter boyta

MEST LÄSTA

Senaste nytt