Så ska ABB bygga nya svenska minikärnkraften

Nu ska det svenska minikärnkraftverket från Blykalla byggas. Den hämtar superteknik från ubåtar. ABB ska hjälpa Blykalla bygga första reaktorn.
– Det här blir ett första steg mot att bygga kärnkraft 2.0, säger Blykallas vd Jacob Stedman till DI.

Världen är i stort behov av hållbar och tillförlitlig energi, och för att minska beroendet av fossila bränslen ser många kärnkraften som en lösning. SMR-tekniken (små modulära reaktorer) väcker särskild optimism kring framtidens elförsörjning.

Kärnkraftsbolaget Blykalla, grundat 2013, har utvecklat avancerade SMR-reaktorer som kyls med flytande bly istället för vatten – en teknik som tidigare använts i ubåtar. Blykalla dubblade nyligen sin investeringsrunda till 160 miljoner kronor, något Nu tidigare rapporterat om.

ABB och Blykalla ingår nu i ett samarbete för att bygga SMR-reaktorer utanför Oskarshamn. Målet är att den första reaktorn ska stå färdig till 2029. Som första steg ska ABB och Blykalla bygga en testanläggning för att prova tekniken, vilket väntas stå klar till sommaren 2025.
– Det här blir ett första steg mot att bygga kärnkraft 2.0, säger Blykallas vd Jacob Stedman till DI.

Så blir testreaktorn

ABB ska undersöka hur deras teknik ska få Blykallas testreaktor SEALER-E att fungera på bästa sätt. Här vill man bland annat få SEALER-E-reaktorn att fungera automatiskt och säkra en stabil elförsörjning. Man ska också använda digitala lösningar för att driva reaktorn säkert och effektivt. Samtidigt ska man utveckla ett skydd mot cyberattacker och se till att all drift följer kärnsäkerhetsreglerna.
– ABB stöttar oss redan nu i nästa fas med förberedelsen av vår första reaktor, säger Jacob Stedman i ett pressmeddelande.

Ritningen på reaktorn som skickades in till Energimyndigheten. Illustration Blykalla/Erik Nylund
Minireaktorn Sealer. Illustration: Blykalla reaktorer

Kärnkraftsreaktorer står idag för ungefär 30 procent av elektriciteten i Sverige. I november förra året la regeringen fram en plan för att utöka kärnkraften med en kapacitet som motsvarar två storskaliga reaktorer (2 500 megawatt) till 2035 och upp till 10 000 megawatt år 2045.
– Energiomställningen är en av de största utmaningarna – men också möjligheterna – vi står inför. ABB ser positivt på alla fossilfria energikällor, inklusive kärnkraft, säger Per Erik Holsten, global divisionschef på ABB.
LÄS MER: