Stora tornvillan säljs för vrakpris: ”En oslipad diamant med spännande historia”

Namnet säger en del. Villa Vidablick står högt upp på berget och ser ut över Kramfors. Men den vackra tornvillan från 1800-talet behöver rustas upp. Ägaren ger upp renoveringsarbetet och säljer allt för vrakpriset 475 000 kronor.
– Det är dags för den här oslipade diamanten att hitta en ny ägare som vill lägga ner tiden och jobbet som krävs för att återskapa allt i fint skick, säger mäklaren Matilda Sjölund. 

Kramfors räknas som en del av det vackra Höga Kusten, det säregna landskapet som skapades under den senaste istiden med en landhöjning på nästan 300 meter. 
Högt på ett av ortens berg – i Björsta – står ett säreget och stort hus med en otrolig utsikt. 

En grosshandlare på 1800-talet lät bygga sitt drömhus och kallade det förstås Villa Vidablick. För att visa hur mycket pengar han hade blev det något av ett skrytbygge på sin tid: åtta rum och kök på 183 kvadratmeter, vackra sekelskiftesdetaljer och så pricken över i:et. Ett utkikstorn som står placerad på en oktagonformad huskropp. 

Villa Vidablick står högt över Kramfors.

Grosshandlarglansen har falnat drygt 100 år senare. Huset är i ett skriande behov av renovering. Ägaren har gjort sina tappra försök, men någonstans i processen har uppdraget blivit för övermäktigt. I några rum syns hur jobbet påbörjats, men inte fullföljts. 
I källaren bestå golvet delvis av ett stort hål intill värmepumpen och i allrummet på övervåningen skvallrar tapeter och väggar om att taket börjat läcka in vatten. 

I ett annat rum finns stora hål i väggarna efter en påbörjad renovering. Och husets märkvärdigaste del – tornet – är just nu bara ett tomt, oisolerat skal med timmer längs väggarna. 
– Huset har blivit eftersatt och taket läcker in. Här krävs både in- och utvändig renovering så det vore fantastiskt om en ny ägare vill lägga ner tiden och jobbet som krävs för att återskapa allt i fint skick, säger mäklaren Matilda Sjölund på Erik Olsson.

Prislappen bör locka en del hugade och hantverksskickliga spekulanter: 475 000 kronor. Det är ett kvadratmeterpris på 2 600 kronor. 
På köpet får man 2000 kvadratmeter tomt högst upp på berget och ett stort förrådsmagasin som grosshandlaren lät bygga i takt med att affärerna gick allt bättre. Förrådet skulle faktiskt kunna bli en extra bostad.

Kramfors framstår som Sveriges största reabutik när det gäller stora, pampiga villor. Här finns alltid fynd att göra för den som kan tänka sig flytta till Ångermanland, en drygt timmes bilresa norr om Sundsvall.
Mäklaren Matilda Sjölund sålde nyligen en stor sekelskiftesvilla för 900 000 kronor till en familj i trakten. 
– Man blir glad när såna fina hus räddas. Och även grannar tycker om att husen rustas upp, säger hon. 

Fem rum av Villa Vidablicks totalt åtta är sovrum. Här får alltså en stor familj plats med egna rum för alla barn och även om huset behöver renoveras så finns det ytor som åtgärdats. 
Det åttakantiga rummet är ett stort sällskapsrum med kakelugn, tinnertak med panel och parkettgolv i gott skick. Även köket ser ut att vara relativt modernt med alla vitvaror man behöver och ett nylagt parkettgolv. 

Se mäklarens annons här 

Utsikt över Kramfors.
2000 kvadratmeter tomt.
Utanför huvudbyggnaden finns en stor förrådsbyggnad som uppfördes av en grosshandlare.
Entréhallen.
Vardagsrum.
Ytterligare ett vardagsrum.
Ett av fem sovrum.
Köket.
Köket.
allrum övervåningen.
Spår av vattenläcka.
Balkong.
Påbörjad renovering.
Vind och tornhus.
Tornhus.
Pannrummet.
Förråd.

MEST LÄSTA

Senaste nytt