Svenska fjällbostaden byggd 2021 – fortfarande osåld 

Bostadsrätten i Idre Himmelfjäll var byggd och klar för inflyttning redan 2021. Men nästan två år senare är fyrarummaren på 70 kvadratmeter fortfarande osåld. En prissänkning med 350 000 kronor har inte hjälpt. 
“Nu finns möjlighet att förvärva en bostadsrätt i ett helt nybyggt projekt i Idre Himmelfjäll till ett riktigt fint sommarpris” skriver mäklaren.

Det är inte säljarens marknad i den svenska fjällvärlden just nu. De senaste åtta månaderna har priserna på fritidshus rasat, allra mest i Idre och Åre, och utbudet har ökat. 
Efter en kraftig prisuppgång under pandemiåren 2020–2021 pekar det nedåt i sju svenska fjällområden, en sänkning på drygt 18 procent på fritidshus. 

Det finns förstås en förklaring till prisfallet: räntan har gått upp kraftigt och hushållens köpkraft har även urholkas av inflation och skyhöga elpriser. Men Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, ser också en pandemieffekt:
”Under pandemiåren var fritidshusmarknaden otroligt stark och efterfrågan ökade kraftigt. Sedan gick folk tillbaka till jobbet och det blev svårare att jobba hemifrån. Samtidigt blev det lättare igen att resa utomlands och då gick efterfrågan tillbaka till normala nivåer.”

Två års väntan på en köpare. Bostadsrätten i Idre kostar ca tre miljoner kr.

Ett stort hus med bostadsrätter i Idre Himmefjäll byggdes dessvärre med värsta tänkbara tajming. Huset stod klart för två år sedan när pandemin var över och folk gick tillbaka till sina arbeten. Strax efter började räntorna stiga och i vintras kom chockhöjda elpriser. 
En 70 kvadratmeter stor lägenhet har stått tom hela tiden och 350 000 kronors prisrabatt har inte hjälpt. Mäklaren annonseras fortfarande i hopp om att hitta en köpare efter två år. 

“Lodge 872 – Panorama & Pool erbjuder ett fantastiskt Ski in/Ski out läge i Himmelfjäll. Med fantastisk utsikt mot skidbackar och fjäll blir detta en fritidsdröm för alla årstider” står det i annonsen.
“Lodgerna är extremt välplanerade där skapandet av umgängesytor har varit i stort fokus. Kök och allrum har öppen planlösning där man kan umgås och laga mat efter en dag i skidbacken med sprakandet från kaminen i bakgrunden. Allting är inramat av påkostade och noga utvalda material för att skapa en lugn och harmonisk fjällkänsla. Boendet är även utrustat med tre sovrum fördelat på åtta bäddar samt två badrum varav ett innehållande bastu”. 

Priset för bostadsrätten är strax under tre miljoner kronor – ett kvadratmeterpris på 43 000 kronor. Dessutom ska en månadsavgift på 2 900 kronor i månaden betalas. Det kan bli en för hög månadskostnad för de flesta familjer just nu, trots lockelsen om att kunna hoppa ner i sin egen pool:
“En uppvärmd pool med soldäck placerad vid tomtgräns ger extra guldkant. Här får du känslan av att simma rakt ut i pisten. Ett komplett fritidsparadis för den aktiva familjen under årets alla årstider helt enkelt”, står det i annonsen

En extra osäkerhetsfaktor är förstås driftskostnaderna eftersom ingen har bott i huset. Just nu anges “noll kronor”. 
“Vilka driftskostnader köparen kommer att ha beror på hur bostaden kommer att användas, vilka abonnemang som kommer att tecknas och övriga omständigheter i det enskilda fallet” skriver mäklaren. 

Se mäklarens annons här 

Bostadsrätten på Idre Himmelfjäll har stått tom i snart två år.
Priset för 70 kvadratmeter: tre miljoner kr.
Vardagsrum med utsikt över fjällen.
Det nybyggda området.
Hallen.
Sovrum.
Ytterligare sovrum.
Balkong.
Bostadsrätterna i Idre.
Badrummet.

MEST LÄSTA

Senaste nytt