Sveriges billigaste villa – stått öde i flera år

75 000 kronor. Mer än så begär inte ägaren för den lilla trävillan utanför Vansbro i Dalarna. Därmed kan vi utse huset till Sveriges billigaste just nu. Du bör dock vara beredd på att lägga en ansenlig peng på renovering. 
“Huset som tidigare brukats till permanentboende har under senaste åren stått tomt och kallställt” skriver mäklaren.

Om vi ska börja med att se positivt på möjligheten att köpa Sveriges just nu billigaste hus: det ligger i hjärtat av vackra Dalarna, strax norr om Vansbro. Bara några hundra meter bort rinner den berömda Vanån där 14 000 simmare deltar i Vansbrosimningen varje sommar. 
Här får man en genuin landsbygd på köpet med flera bondgårdar som grannar.  Kvadratmeterpriset är blott 1500 kronor och du får dessutom en 1000 kvadratmeter trädgårdstomt på köpet. 

Nackdelar? Det beror på hur praktiskt lagd du är. Huset har varit kallställt i flera år och mäklaren skriver kortfattat att ”omfattade renoveringsbehov föreligger”. 
Det kan dölja sig obehagliga överraskningar i golv och tak, så du bör göra en grundläggande undersökning för att få en bild av vad en renovering kan kosta. För det lilla huset är inte i beboeligt skick just nu. 
“Huset som tidigare brukats till permanentboende har under senaste åren stått tomt och kallställt” skriver mäklaren.

Så här ser huset ut på sommartid.

Det ligger i en sluttning intill landsvägen så frågan är om vatten leds bort från huset och om dräneringen fungerar. “Fastigheten med dess byggnader kommer säljas i befintligt skick” skriver mäklaren. Om du upptäcker fel efter köpet kan du alltså inte räkna med någon ersättning. 

Bilderna i mäklarannonsen ger inte så stor hjälp. Det är bara exteriörbilder och visar ett hus i ganska nedgånget skick. Om du är seriös spekulant så måste du boka tid för visning och ta en noggrann rundtur i huset.

Boytan är ca 50 kvadratmeter med både hall, kök, vardagsrum, sovrum, badrum och ett inrett rum på övre plan.
På fastigheten finns ett uthus med förrådsrum. El finns anslutet, borrad brunn för vatten och 2-kammarbrunn för avloppet. 

Vansbro kommun ser ganska ljust på framtiden. Det är fortfarande fler som flyttar till Vansbro än som flyttar härifrån. Dessutom blir det fler arbetstillfällen: mellan åren 2009 till 2021 har 402 nya jobb skapats, en ökning med 14 procent. 
Se mäklarens annons här.

Det lilla huset vid landsvägen norr om Vansbro.
Pris: 75 000 kr.
Strax norr om Vansbro.
Ett rum på övervåningen behöver renoveras.
Huset ligger på en sluttning.
El finns anslutet, borrad brunn för vatten och 2-kammarbrunn för avloppet. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt