Tågstation från 1871 säljs – till lågt pris

Här säljs ett helt stationshus vars historia sträcker sig långt bak i tiden. Precis intill fastigheten går järnvägen och för över hundra år sedan var detta en arbetsplats för bland annat bygdens stationsmästare.
“Detta stationshus omfamnar historien och moderna bekvämligheter som smälter samman med det förflutna”, skriver mäklaren.

Intill Högboda järnvägsstation står ett gammalt stationshus i rött tegel. Huset bär på en hel del historia. Det har nämligen varit med sedan år 1929 och därmed upplevt när järnvägsbanan elektrifierades. En bit bort står det tidigare godsmagasinet. Numera är det en obemannad station där ställverket styrs via en driftcentral i Hallsberg. Idag går det dessutom att köpa det gamla stationshuset, det är nämligen ute till försäljning. 

Det är HusmanHagberg som ansvarar för försäljningen av fastigheten. Byggnaden är numera delvis omvandlad till två lägenheter. Det är en trea och en 1,5 rummare. Den större lägenheten har en boyta om cirka 90 kvadratmeter medan den mindre har en boyta om cirka 55 kvadratmeter.  Utöver lägenheterna finns även ett entréplan med kök, vardagsrum, sovrum samt en renoverad WC.

Foton: HusmanHagberg

“Detta stationshus omfamnar historien och moderna bekvämligheter som smälter samman med det förflutna erbjuder detta hyreshus två trevliga lägenheter och en mångsidig lokal. Platsen, i järnvägsstationen, ger en praktisk bas för boende och affärsverksamhet”, skriver mäklaren Ann-Chatrin Olsson

Stationshuset har en boyta om totalt 211 kvadratmeter. Till fastigheten hör även en tomt om 504 kvadratmeter. På bilderna syns två hyfsat moderna lägenheter med stora och ljusa utrymmen. Det är svårt att tro att denna byggnad en gång var ett klassiskt stationshus där folk arbetade om dagarna. 

Innan år 1917 hette Högboda station “Boda”. Den första stationsmästaren på stationen hette Anders Lundh. Han fick tjänsten i samband med att banan öppnade år 1871, och blev kvar där i två år. Efter Anders Lundh tog en ny Anders över tjänsten, nämligen Anders Gustav Pettersson. Han var väldigt aktiv i socknen och blev kvar på stationen ända fram till 1909. 

“Med en vacker yttre design och en historia som går tillbaka till början av 1900-talet är detta en fastighet som inte bara erbjuder moderna bekvämligheter utan också en atmosfär av svunna tider”, skriver mäklaren. 

Idag ligger utgångspriset för fastigheten på endast 1750 000 kronor. Då får du alltså en byggnad med två lägenheter och stor yta för att bedriva en verksamhet.
Läs mer här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt