Trots chocksänkt diesel – höjer matpriserna igen

Matjättarna har fått kraftigt sänkta fraktkostnader i år efter att dieselpriset chocksänkts. Men kostnadsminskningen har inte hamnat hos matköparna. Nu rusar matpriserna uppåt igen.
– Tyvärr steg priserna i januari, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, enligt DI.

Den första januari 2024 sänktes reduktionsplikten till 6 procent för diesel. Det gjorde att dieseln över en natt blev över fyra kronor billigare. Många trodde detta skulle bidra till minskade prissättningar på livsmedelsprodukter då fraktkostnader är en relativt stor del i kostnaderna för livsmedel.

Detta har inte skett utan istället steg priserna på maten med 0,5 procent.
– Under hösten sjönk livsmedelspriserna, en liten men välkommen prisnedgång för pressade hushåll. Tyvärr steg priserna i januari, säger Arturo Arques till DI.

Det är Swedbank som två gånger per år, mäter prisutvecklingen inom varuhandeln. Undersökningen görs på 194 livsmedel. När banken satte ihop alla 194 varor gick priset upp i totalt till 6.234 kronor. Siffran var 0,2 procent lägre än förra året. De varor som höjts mest i pris var grönsaker,kött,fisk och godis. Bröd och kakor var de varor priset sjunkit mest på.

Trots sänkning från förra året höjdes som sagt priset igen under januari 2024.
– På kort sikt finns en risk att livsmedelspriserna stiger något mer än inflationen på grund av eftersläpande prissättning, för att därefter utvecklas i nivå med den allmänna prisutvecklingen, säger Arturo Arques till DI.

Matkassens pris har blivit cirka 20 procent dyrare på två år, vilket är ungefär en tusenlapp högre i matnota för en månad. 12.500 kronor kostar det ungefär per månad för en familj på två barn under en månad.
– De höga livsmedelspriserna har fått många hushåll att se över sitt konsumtionsbeteende. Fler utnyttjar lågprisalternativ, rabatter och säsongsvariationer på frukt och grönt”, säger Arturo Arques till DI.

Så mycket har maten rusat i pris på två år

TyphushållKostnad för matkasse 2024, kr/månPrisökning januari 2022 – januari 2024, procent
Singelhushåll4 30121,4
Ensamstående med ett småbarn6 23422,3
Ensamstående med två tonåringar10 00521,5
Sammanboende utan barn8 40521,3
Sammanboende med två småbarn12 46822,3
Sammanboende med två tonåringar14 08821,2
Källa: Swedbank Matkassen

LÄS MER: