Tullen sprängde knarkliga med falska körkort

Tullverket har avslöjat en stor narkotikaliga som genom ett vårdföretag smugglat droger mellan Europa och Sverige med hjälp av stulna och förfalskade körkort.
– Stulna och förfalskade körkort är något som återkommer i vår utredning. Vi har upptäckt sex fall där helt oskyldiga människor har fått sina identiteter stulna av den här ligan, säger Miriam Monsell, utredningsgruppchef på Tullverkets kriminalavdelning Nord.

Ligans verksamhet upptäcktes för första gången under förra vintern när Tullverket identifierade två försändelser med totalt 45 000 tabletter från Polen, adresserade till falska mottagare på stödboenden i Sundsvall. Genom ett nära samarbete med postombud lyckades Tullverket följa ligans spår.

– Vi inleder då ett närmare samarbete med postombuden som slår larm när misstänkta försändelser anländer så vi kan spana på de som hämtar ut paketen. Då får vi se att en av dessa är ägare till företaget som driver stödboenden i Sundsvall, säger Miriam Monsell på Tullverket.

I februari ledde Tullverkets spaningar till att en 35-årig man greps med 40 000 tabletter och över 240 000 danska kronor i bilen. Det var till hans företag, som erbjuder vård och stödboende, som flera paket med narkotika var adresserade till. Sammanlagt har Tullverket lyckats spåra 13 försändelser med över 450 000 tabletter.

Miriam Monsell på Tullverkets kriminalavdelning Nord uttrycker nu oro över att ett vårdföretag använts som bas för narkotikasmuggling.
– Mina medarbetare har under utredningens gång reagerat på det faktum att ett företag som ska behandla och ge stöd till missbrukare, i själva verket har varit ett nav för omfattande smuggling och distribution av narkotiska preparat, säger Miriam Monsell som är utredningsgruppchef på Tullverkets kriminalavdelning Nord.

Nu åtalas tre personer för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Samtliga misstänkta nekar till brott och personerna vägrar avslöja vilka de andra personerna som varit med i ligans narkotikahandel är.

Delar av Tullverkets beslag. Foto: Tullverket
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt