Tvärstopp för byggen av bostäder: “Stora utmaningar”

Det byggs knappt några bostäder längre. Enligt ny statistik har bostadsbyggandet fallit med 43 procent de senaste tolv månaderna.
– Byggstarterna minskar fortfarande efter ett och ett halvt års fall. Det innebär stora utmaningar för många aktörer, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Byggfakta Group är ett mjukvaru- och informationsbolag inom byggsektorn. Bolaget har en s k byggstartsindikator som visar hur nybyggnationer utvecklas varje månad och ger därför en tidig bild av byggkonjunkturen. Och indikatorn visar en mörk framtid för byggbranschen: bostadsbyggandet har fallit med 43 procent de senaste tolv månaderna medan övrigt byggande har ökat med 21 procent. Tvärstoppet beror till största delen på stigande räntor och hög inflation.

”Indikatorn visar att byggstarterna fortfarande minskar efter ett och ett halvt års fall. En så stark omsvängning på så kort tid i en bransch där ledtiderna är långa och det ofta kan gå flera år mellan projektens början och färdigställande, innebär stora utmaningar för många aktörer”, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta, i ett pressmeddelande.

Byggstarterna föll även mellan mars och april, bostadsbyggandet föll med 1,6 procent under mars och övrigt byggande stod still. Jämfört med april förra året var nedgången för bostadsbyggandet 24,7 procent.
För någon månad sedan meddelade byggjätten JM att företaget måste varsla 200 medarbetare till följd av de nya utmaningarna.

”Den officiella byggstatistiken vek nedåt under 2022, i linje med vad byggstartsindikatorn signalerade, dock inte lika tidigt och inte lika snabbt”, säger Tor Borg i pressmeddelandet.
Enligt Tor Borg var det officiella utfallet 51 000 byggstartade bostäder medan indikatorn visade på omkring 45 000. Han menar att indikatorn nu signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kan hamna på omkring 35 000 i höst.

MEST LÄSTA

Senaste nytt