Tvillingarna lever en till synes sett identisk vardag. Numera bor de även grannar med varandra i exakt likadana hus. Efter tre år och motgångar, har de äntligen lyckats skapa sina postindustriella drömhem.
Fyrtioåttaåriga enäggstvillingarna Nik och Jon Daughtry driver ett designföretag ihop i Sheffield, England. Utöver att de är identiska till utseendet och arbetar ihop, så kör de även samma typ av bil och äger samma hundras. Inte nog med det så har de dessutom byggt var sina identiska hus -intill varandra.
I tv-programmet Grand Designs fick tittarna följa med i deras episka bygge. Tvillingarnas dröm om att bygga hus uppstod redan i tidig ålder. Deras föräldrar har byggt totalt två hus ihop.
Läs mer: Huset från 1920 vid gruvan en fantastisk tidskapsel
Idén med detta husprojekt var att skapa två hus för priset av ett. Med en budget på 350 000 pund. Vilket motsvarar ungefär 4,8 miljoner svenska kronor.
Men byggprocessen har inte varit helt smärtfri. De har bland annat fått lov att hantera resterna av ett vattenhjul som legat begravt under jorden. Något som blev dyrt och krångligt. Under bygget lade tvillingen Jon till några rum i bostaden, vilket ledde till en ny dyr bygglovsansökan.
Utöver detta blev det ytterligare en del ombyggnader under byggets gång, vilket ledde till en ökad budget och orsakade därmed även förseningar. Men tvillingarna lyckades med hjälp av varandra och deras familjer, slutligen att fullfölja drömmen.
Marken som de har byggt husen på tillhör en tidigare majskvarn. Det var Nik och hans fru Emma som hittade marken. Den var då markerad som “såld” på en auktionshemsida.
Läs mer: Kvinna fick 700 000 kronor för att flytta ut ur lägenhet
Men de kontaktade ändå den dåvarande ägaren, och efter en rundvandring av marken så gick tvillingarna ihop för att lägga ett gemensamt bud. Den dåvarande ägaren accepterade budet, och plötsligt var marken deras.
Idag står där två svarta stålbeklädda hus, med många och stora fönster. Det är en modern brytning av den annars lantliga miljön.
Bröderna hade tidigare arbetat med arkitekten Abel Hinchliffe, biträdande direktör på CODA Bespoke. De bjöd därför in Abel till att designa deras hem. Abel tog emot uppdraget och valde att göra två identiska hem, men med en del arkitektoniska skillnader för att spegla deras olikheter.
– Nik och Jon delar samma DNA och ser likadana ut, tills att du lär känna dem. Men vi ville designa två hus som återspeglar deras skillnader arkitektoniskt, säger Abel Hinchliffe till Grand Design Magazine.
Jons hus vetter ut mot dammen som finns belägen på marken, det gör inte Niks hus. Utöver att smycka gården, så ger även dammen varmvatten och golvvärme till båda husen. Detta genom en vattenvärmeväxlare.
I Jons kök finns industriella detaljer såsom kopparrör, vitt tegel och ytor i rostfritt stål. Nästan allt går i postindustriell stil. På Grand Designs youtube-kanal, och på TV4 Play går det att se byggprocessen i efterhand.
Läs mer: Sveriges mest hemsökta hus – rader av kusliga händelser
Läs mer:
- Se upp idag: Här sker flest halkolyckor
- Världsstjärnorna beroende – av svenskt snus
- Öde bruksvilla till salu – orörd sedan 60-talet
- Så går alla Elon Musks företag
- Ikea backar – tar tillbaka svenska som språk