Kvinna fick 700 000 kronor för att flytta ut ur lägenhet

Bostadsrättsföreningen fick inte tillstånd att vräka den 59-åriga kvinnan som de försökt bli av med i flera år. Nu köper de ut henne för att hon ska gå med på att flytta därifrån.
– I vissa situationer kan man känna sig mer eller mindre tvingad att acceptera en sådan här lösning, till exempel när fastighetsägarna sätter det i system och försöker få bort alla hyresgäster, säger Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Det var redan på tal om att vräka den kvinnliga hyresgästen år 2016, alltså sju år tidigare. Orsaken: Hon påstås ha hyrt ut sin lägenhet olovligen i andra hand. Fallet togs upp i rätten där kvinnan vann och fick behålla sin bostad.

Hyresvärden försökte få kvinnan att flytta på nytt under 2020, med samma skäl som motivering. Kontraktet sades upp av bostadsrättsföreningen, men då kvinnan tog upp det till rätten åter igen lyckades hon få rätt i Hyresnämnden och hon fick fortsatt bo kvar i lägenheten.

Kriget mellan de två parterna fortsatte och bostadsrätten nöjde sig inte. För att bli av med kvinnan erbjöd de henne pengar, hela 700 000 kronor för att lämna sin bostad. Enligt Hovrättens beslut har kvinnan tackat ja till erbjudandet och ska lämna lägenheten i juli månad, rapporterar Hem&Hyra.

Det är inte olagligt att köpa ut hyresgäster – men det kan vara problematiskt. 
– Om det blir tydligt att fastighetsägaren vill bli av med en, så kan det bli väldigt olustigt att bli kvar i en sådan situation, så att man på sätt och vis tvingas välja ett alternativ. Man kanske inte känner sig välkommen att bo kvar och det är naturligtvis inte bra, säger Susanna Skogsberg till Hem&Hyra.

MEST LÄSTA

Senaste nytt