Tvingas lämna tillbaka 2,5 miljarder kr till aktieägare

Efter tre år utan ett förvärv tvingas nu förvärvsbolaget Creaspac att återlämna alla pengar till sina aktieägare.
– Hellre ingen affär alls än en medioker eller dålig affär, säger John Hedberg, vd i Creaspac och Creades.

Efter tre år av misslyckade förvärvsförsök meddelar nu Creaspac, förvärvsbolaget som leds av investmentbolaget Creades, att de avvecklar bolaget och likvideras. Beslutet kommer som en konsekvens av att man inte har lyckats hitta ett förvärv inom den 36 månader långa investeringsperioden.

– Sedan Creaspac bildades för tre år sedan har vi utvärderat ett mycket stort antal möjliga affärer. Några diskussioner avslutades så sent som nu i juni månad. Att ingen av dessa diskussioner resulterat i affär har en enkel förklaring, nämligen att vi lagt ribban mycket högt då vi inte bara vill göra ett förvärv utan göra ett mycket bra förvärv, ett förvärv får inte ha ett egenvärde. Eftersom vi inte hittat något sådant kommer bolaget nu att likvideras och bolagets medel återlämnas till aktieägarna, säger Sven Hagströmer, styrelseordförande i Creaspac och Creades (bilden ovan).

Creaspac förväntar sig nu att kunna återlämna mellan 102 och 103 kronor per aktie. Sammanlagt handlar det om drygt 2,5 miljarder kronor som nu återbetalas till bolagets aktieägare.
– Det är ingen hemlighet att vi helst av allt hade velat hitta och göra en kanonaffär, men i avsaknad av en sådan är vi nöjda med att vi inte låtit transaktionslustan övertrumfa en nykter utvärdering och prisdisciplin, säger John Hedberg, vd i Creaspac och Creades.

För att snabbare kunna återföra likviditet föreslår Creaspacs styrelse ett automatiskt inlösenförfarande innan likvideringsprocessen. Det innebär att 98,8 kronor per aktie kan återbetalas till aktieägare redan i augusti. Resterande pengar kommer sen att fördelas efter likvidationsprocessen, som beräknas ta 6-9 månader, är avslutad. Preliminärt beräknas ytterligare 3,50-4,50 kronor per aktie kunna återbetalas i likvidationsprocessen.

Största ägare av Creaspac var förutom Creades Avanza Pension, fondbolaget Prior & Nilsson och SEB Fonder. För Creades innebär likvideringen av Creaspac att man får tillbaka en halv miljard kronor.