Vårdpersonal kan få betala 1000 kr för parkering

1000 kronor i månaden för att parkera på personalparkeringen vid Göteborgs sjukhus, det kan bli verklighet. I protest har nu Fackförbundet Kommunal startat en namninsamling som i dagsläget har drygt 6000 namn.
– Det är helt orimligt. Vi är inte särskilt välbetalda, säger undersköterskan Christina Nippe för GP.

Idag betalar sjukhuspersonalen i Göteborg 400 kronor i månaden för att parkera på personalparkeringarna. Om fem år kan kostnaden istället vara omkring 1 100 kronor i månaden – en ökning på 175 procent.

Förslaget har kommit från Västra Götalandsregionen och är en del av regionens bredare mobilitetsprincip, som syftar till att positivt bidra till att uppnå regionens Miljömål 2030. Detta ska enligt regionen ske genom att prioritera och främja förutsättningar för hållbart resande, till exempel cykel. Men det är inte alla som är positiva till förslaget.
– Det är ju flera års löneökning som bara äts upp. Det blir en lönesänkning i realiteten, säger barnsjuksköterskan Annika Bjurving till GP.

Västra Götalandsregionen beslutade tidigare att parkeringsverksamheten ska vara självfinansierad och att personalen så långt som möjligt ska undvika förmånsbeskattning. Därför har sjukhuset behövt ta ut avgifter enligt marknadspriserna för att undvika att parkeringen blir en skattepliktig förmån. Det gjordes dock ett undantag.

På grund av att personalen under pandemin fick stå gratis för att undvika kollektivtrafik, så har det nu lett till att avgifterna ligger under marknadsvärdet. Enligt regionens utredningar varierar marknadspriset för sjukhusparkeringar mellan 600 och 1000 kronor i månaden, beroende på sjukhus.
– Jag kommer inte betala för det. Då får man se sig om efter något annat, säger undersköterskan Anneli Johansson till GP.

Många i personalen bor i områden utanför Göteborg och berättar hur de anställda ofta behöver anlända till sjukhuset upp till en timme innan arbetspasset börjar för att hitta en parkeringsplats. Klubbas det nya förslaget igenom blir det dessutom svårt för dem att förlita sig helt på kollektivtrafiken.

– För mig skulle det innebära minst två timmar enkel resa, plus att jag passerar flera kommungränser, vilket också innebär extra kostnader. Med den här höjningen blir det en fråga om jag ens kan fortsätta jobba här, säger undersköterskan Cecilia Tobiasson till GP.

I protest mot förslaget startade Kommunal på Sahlgrenska universitetssjukhus en namninsamling, som snabbt fick över 6000 underskrifter. Namninsamlingen planeras att överlämnas till regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson för att uppmärksamma deras syn på avgiftshöjningen.
LÄS MER: