Ett amerikanskt bolag vill massproducera små modulära reaktorer (SMR) som placeras under vatten för drift. Företaget lovar betydligt snabbare byggtider och lägre kostnader för tekniken. Nu har investerare gått in med 45 miljoner dollar för satsningen.
Blue Energy har utvecklat en lösning där SMR:s kan byggas på endast två år istället för tio, till en kostnad av 5 000 dollar per kilowattimme, motsvarande 56 000 svenska kronor. Detta i jämförelse med traditionella kärnkraftverk med en kilowattimmeskostnad på runt 13 000 dollar, motsvarande 145 600 svenska kronor.
Medgrundaren Jake Jurewicz utvecklade idén som universitetsstudent. Bolaget köper in små kärnreaktorer från andra företag och placerar reaktorerna i cylindriska behållare som tillverkas på skeppsvarv, och placerar dem under vatten.
Genom att placera dem mellan tre och fyra meter under vattenytan får den naturlig kylning från vattnet. Det förhindrar överhettning men vattnet utgör också ett skydd mot strålning. Reaktorn är dessutom separerad från resten av kraftverket och vid eventuellt fel skulle reaktorn automatiskt stänga av sig och kyla ner utan att någon behöver ingripa.
Företaget har tecknat ett avtal med en leverantör av datacenter och molntjänster för att leverera energi från deras första anläggning. Investerare har gått in med 45 miljoner dollar i projektet.
– Tanken att kärnkraft är en viktig del av vår energiframtid, säger Gil Dibner från investmentbolaget Angular Ventures.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.