Kungen och drottningen får nya grannar

En anrik lägenhet bredvid Drottningholms slott har precis fått nya ägare. Och intresset för att stifta bekantskap med kungaparet har minst sagt varit glödhett. 
– Det är inte många som vet att det ens finns bostäder på Drottningholm, så det är roligt att se att intresset är så stort, säger mäklaren Tomas Ekström Svahn på mäklarbyrån Notar.

Med sin stora terrass, grusade gångar, odlingar, springbrunn, murade trädgårdar och persikoträd är bostaden i kvarteret Minerva som en sagolik dröm.
–Jag säljer mycket på Lovön och Drottningholm och det är alltid ett stort intresse för objekten. Men efter 16 år som fastighetsmäklare och över 1 000 sålda bostäder, så är det här en av mina absoluta favoriter, säger Tomas Ekström Svahn till Hemnet.

Det är föga förvånande att 1700-talslägenheten väster om Stockholm blev Hemnets mest klickade objekt för ett par veckor sedan. 
– Boendet i sig är en kulturskatt med sin historia. De fantastiska omgivningarna som Lovön, och främst Drottningholmsmalmen, erbjuder är rik på 1700-talsbebyggelse, förklarar mäklaren Tomas Ekström. 

Lägenheten är i fint skick och är inrett med både antika och moderna inslag.

Men det är inte bara den slående vackra lägenheten och den oslagbara naturen som gör att den sticker ut lite extra. I närheten av den 150 kvadratmeter stora lägenheten ligger nämligen Drottningholms slott – kungaparets permanenta bostad sedan 1981. 

Slottet byggdes så tidigt som på 1600-talet och har 200 rum. Eftersom slottet är stort och rymligt har kungaparet valt att bosätta sig i rummen som ligger i slottets södra del. Däremot är andra delar av både slottet och parken öppen för besökare året om. Drottningholms slott räknas som en av Sveriges förnämsta slottsbyggnader under den svenska stormaktstiden. Det anses också vara landets bäst bevarade slott. 

Kungaparet har bott på Drottningholms slott sedan 1981.

Etagelägenheten som nu är till salu är trots sin höga ålder även den i fint skick. Välbevarade originaldetaljer som snickerier, plankgolv, fiskbensparkett och eldstäder finns att tillgå i bostaden. I den rymliga lägenheten finns det tre sovrum och två badrum. Väggarna är vitmålade och beklädda med många fönster för att släppa in så mycket ljus som möjligt. 

Bara ett stenkast bort ligger en skyddad sandstrand med badbrygga mellan bostadshusen. 
– Jag är svag för estetiska värden och för mig är det här drömmen, en modern och vacker bostad i kulturbyggnad nära city. Jag gillar också den ”hemliga” badplatsen i nära anslutning till huset, säger Tomas Ekström Svahn.

Drottningholmsmalmen är ett område med många gamla och antika byggnader.

Området där den antika lägenheten är belägen, Drottningholmsmalmen, byggdes på uppdag av Gustav III för att uppmuntra näringsidkare att bosätta sig  där. 
– Kvarteret Minerva byggdes åt parkettmästare S. Molin som var verksam vid Drottningholms slott, förklarar mäklarbyrån Notar till Hemnet.

Då Malmen är omgivet av gamla byggnader och i princip helt bilfritt kan det föra tankarna till en annan tid. 
– Du är omgiven av Mälaren och har direkt närhet till Slottsträdgården och Drottningholms slott, förklarar mäklaren.

Lägenheten såldes  i mitten av maj för 10 700 000 kronor. Huruvida de nya ägarna väljer att bjuda över kungaparet på middag återstår att se.