Eldriven stridsvagn på väg

Renk, ledande inom försvarsteknik, planerar att utveckla en ny typ av eldrivna stridsvagnar. Försvarsleverantören smider stora planer för framtidens stridsvagnar, men aktiemarknaden är skeptisk.

Den tyska försvarsleverantören Renk ska nu utveckla stridsvagnar med elmotorer, rapporterar Tyska Welt. I ett samarbete med det brittiska försvarsteknikföretaget QinetiQ ska de gemensamt utveckla stridsfordon med särskild inriktning på både hybriddrift och obemannade fordon.

Renks vd Susanne Wiegand förväntar sig att försvarsutgifterna kommer att öka markant världen över. Börsnoterade Renk ser därför en chans att utöka sin marknadsnärvaro när mobilitet, elektrifiering och digitalisering väntas spela en avgörande roll i framtiden.

Renk förväntar sig en årlig försäljningstillväxt på 15 procent de kommande åren. Det skulle fördubbla bolagets försäljning med två miljarder euro runt mellan år 2027 och 2028. Trots de ambitiösa planerna har det inte mottagits väl på aktiemarknaden, med ett aktiepris som fallit från över 39 till runt 22,72 euro.

Renk har utvecklat hybridtransmissionen Atrex, en hybridtransmission med elektriska drivsystem och generatorer. Den nya stridsvagnen har ännu inte testats av stridsvagnstillverkare men beräknas testas inom två till tre år. Den nya hybridtransmissionen kan monteras in i befintliga stridsvagnsmodeller.
LÄS MER: