Här ska Rolls-Royce bygga minikärnkraftverk

Rolls-Royce ska bygga en serie minikärnreaktorer. Avtalet skedde efter att företaget vunnit en tävling där de valts ut som den föredragna leverantören av landets regering. 

På jakten efter tillförlitlig el som inte släpper ut koldioxid, intresserar sig allt fler europeiska regeringar av potentialen i små modulära kärnreaktorer. Däribland Tjeckien som nu ska få små anläggningar uppbyggda av ingen mindre än brittiska Rolls-Royce, uppger Financial Times.

På onsdagen vann företaget över sex andra konkurrenter och säkrade ett avtal med statliga ČEZ Group. Enligt källor kan affären innebära exportorder till ett värde av miljarder pund för den brittiska industrin. Chris Cholerton, vd för Rolls-Royce verksamhet inom små modulära reaktorer, sa att det “banbrytande” partnerskapet skulle “ytterligare stärka” Rolls-Royces position på Europas marknad för att bygga de små anläggningarna.

Förhandlingar pågår fortfarande om avtalsvillkoren och ett myndighetsgodkännande återstår. Rolls-Royces små modulära reaktorer kommer att ha en genereringskapacitet på 470 megawatt och den första reaktorn planeras att byggas i närheten av kärnkraftverket Temelín i södra Böhmen. Förväntad byggstart är under mitten av 2030-talet.
Bild ovan: Rolls-Royce
LÄS MER: