Så stoppade SAS musen i planet: ”Tydlig process”

Musen som hoppade upp ur en matlåda ombord på ett SAS-plan blev en världsnyhet. SAS vet i dag inte om musen är hittad. Men passagerarna behöver inte känna en gnagande oro. För att säkra planet dödades musen genom att planet fylldes med giftgas i en fumigeringsprocess, kan NU.se avslöja.

Musen som hoppade ut från en måltidsförpackning på SAS-planet SE-DOX har skapat stora rubriker i hela världspressen. Airbus-planet som var på väg från Oslo till Malaga behövde landa i Köpenhamn och passagerarna fick byta plan. Den lilla gnagaren ombord krävde att planet behövde saneras, då de i värsta fall kan tugga i sig kablar och sladdar. Dessutom kan skadedjurens urin fräta metaller.

Enligt kommunikatörschefen för SAS i Danmark sanerades planet direkt och passagerarna fick hoppa på ett annat flyg som tog dem till Malaga.
– Det finns väldigt tydliga processer för sådant. När man har skadedjur tar man in planet och gör en sanering och byter ut all cateringutrustning, det är det vi har gjort med det här planet, säger Alexandra Lindgren Kaoukji.

Musen hoppade ut från en måltidsförpackning på SAS-planet SE-DOX. Foto: SAS

Morgonen efter var planet i luften igen

Redan morgonen efter flög planet vidare på en flygning till Stockholm. SAS-planet har sedan dess varit i bruk. Men om man fått tag i musen kan inte Lindgren Kaoukji svara på.
Känns det inte osäkert att flyga om ni inte vet om musen är hittad?
– Nej, inte om man gör en fumigeringsprocess, säger hon.

En fumigeringsprocess är i enkla termen en saneringsprocess där planet fylls helt med giftiga gaser eller ångor för att döda skadedjur och bakterier. Processen gick snabbt och därför kunde planet lyfta redan morgonen därpå.
– Eftersom vi landade i Köpenhamn där vi har vår hembas har vi tillgång till allt från tekniker till hangarer och allt som behövs, säger hon.

Enligt kommunikationschefen hinner en mus inte orsaka några större skador under en flygtur, det krävs mer tid innan de kan ställa till med ordentliga bekymmer.
– Det ska ju ta lite tid, det är ingenting som sker på en flygning. Jag har aldrig någonsin hört att ett skadedjur orsakat en nödsituation, säger hon.
LÄS MER: