Svensk tågstation från sekelskiftet blev drömbostad

Sugen att bo i en gammal tågstation? Nu har du chansen att köpa Istrums gamla stationshus som idag har renoverats till en sagolik drömbostad.
– Med sin välbevarade originalfasad och omsorgsfullt utvalda detaljer, som förhöjer husets historiska karaktär, är detta hemmet som får hjärtat att slå lite snabbare, skriver mäklaren Cecilia Johansson i annonsen.

Tågstationen Istrum byggdes 1909 på sträckan mellan Skara och Timmersdala och hade tågtrafik fram till 1932. Mellan 2018 och 2024 har huset genomgått en noggrann och omfattande renovering där moderna bekvämligheter kombinerats med historisk charm, och idag kan den ses som en riktig pärla. Den robusta timmerstommen tillsammans med bergvärme skapar ett energieffektivt boende året runt, och även orginalskylten finns kvar på husets fasad.

Det kan bli lätt att glömma bort att denna byggnad en gång i tiden flitigt användes av tågresenärer, men renoveringen tog inte bort historien. Den tidigare väntsalen fungerar nu som en matsal, altanen som nyligen byggts ligger på den gamla perrongen och har dessutom ett skärmtak som väcker minnen av de gamla tiderna och är försett med robusta byggnadsdetaljer.

Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

– Det anrika stationshuset i Istrum är inte bara ett drömhem, det är en hel värld av möjligheter på en imponerande tomt om 7250 kvm. Utöver det charmiga stationshuset finns här flera byggnader och bekvämligheter, vilket gör detta till ett unikt tillfälle för den som vill ha något utöver det vanliga, skriver Cecilia Johansson i annonsen.

På tomten finns bland annat den gamla banvaktarstugan som idag rymmer ett praktiskt pentry, verkstad, garage och förråd. Dessutom finns en klassisk jordkällare, ett lusthus, samt två separata byggnader i form av ett gästhus och en gäststuga. Tomten är nu till salu hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling för endast drygt 3,2 miljoner kronor. Ett riktigt kap enligt mäklaren Cecilia Johansson.
– Detta är en sällsynt möjlighet att förvärva en fastighet som erbjuder så mycket mer än bara ett hem – här får du ett livsstilsboende med alla möjligheter för både avkoppling, friluftsliv och kreativt arbete.

Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

LÄS MER: