Rasar mot Lidls turbokycklingar: ”Väljer att blunda”

Turbokycklingar, som är framavlade för att växa extremt snabbt på väldigt kort tid, säljs idag bland annat i Lidls butiker. Den snabba växten medför allvarliga hälsoproblem och nu har Djurens Rätt anordnat ännu en protest för att försöka stoppa försäljningen.
– Det är oacceptabelt att ett så stort företag som Lidl väljer att blunda för dessa viktiga frågor, säger Djurens Rätts kampanjchef Coral Ricote Lajusticia till Djurens Rätt.

Djurens Rätt är en demokratisk och opolitiskt bunden organisation som arbetar för djurrättsfrågor globalt, och med fler än 50 000 medlemmar i Sverige är de en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer. För två veckor sedan arrangerade Djurens Rätt en protest där de uppmanade Lidl, med sina över 12 000 butiker i Europa, att sluta köpa in turbokycklingar.

De uppmanade även att Lidl ska anta European Chicken Commitment (ECC), som innehåller flera välfärdskriterier för företag att följa vid inköp av kyckling, exempelvis mer plats att röra sig på och skonsammare slaktmetoder.

Coral Ricote Lajusticia anser dock att Lidl inte svarar på deras kritik trots att över 28 000 personer skrivit under en namninsamling riktad till Lidl och deras djurhantering.
– Lidl säger sig vilja ha en lösningsorienterad dialog och att djurvälfärd är viktigt för dem, men de vägrar samtidigt föra samtal med oss. Det går helt enkelt inte ihop, säger hon till Djurens Rätt.

Turbokyckling är en kyckling av rasen Ross 308 som växer upp till 50 gånger sin vikt från kläckning till deras avlivning vid 35 dagars ålder. De växer så snabbt att de får ont i benen, blir sjuka och många dör i förtid. Djurens Rätt har länge jobbat för dessa kycklingar och uppmanar svenska politiker och makthavare att agera genom att anta ett förbud.

Än så länge säljs de fortfarande i de flesta svenska matbutiker, exempelvis Lidl, och nu vill Coral Ricote Lajusticia att de en gång för alla ska gå med i European Chicken Commitment.
– Det är dags för Lidl att ta mer ansvar för kycklingarna och följa efter alla de andra företagen som redan påbörjat arbetet med ECC. Vi vill ha ett möte med Lidl, och vi kommer att fortsätta att ställa krav tills vi ser verklig förändring, säger hon till Djurens Rätt.

Lidl har nu svarat på kritiken i ett mejl som Nu.se skickat och menar att de faktiskt följer de regler som lagen gäller.
– Lidl säljer samma sorts svenska kyckling som återfinns hos samtliga dagligvarukedjor i hela landet. I vårt standardsortiment av färsk kyckling har vi endast kyckling från Sverige, uppfödda under strikt djurskyddslagstiftning, skriver Lidls pressansvarige Nahir Aslan i ett mejl och fortsätter:

– Frågan om god djurvälfärd är en viktig fråga för Lidl och en fråga vi driver tillsammans med andra dagligvarukedjor via branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt