Koenigseggs värde rusar i höjden efter storaffär 

Koenigseggs senaste storaffär har fått hyperbilstillverkarens värde att nå 9,2 miljarder kronor. Enligt storägaren och mångmiljardären Christian von Koenigsegg, planerar nu företaget att lansera nya hyperbilsmodeller.
– Vi har expansiva planer med många steg vi ser framför oss de kommande åren, säger Christian von Koenigsegg till Affärsvärlden.

Koenigsegg säkrade nyligen en investering på 560 miljoner kronor från det amerikanska investeringsbolaget Chieftain Capital. Bolaget får en minoritetsandel i Koenigsegg genom en nyemission, och Christian von Koenigsegg behåller en stor majoritet, skriver Carup.

Affären har enligt Affärsvärlden lyft Koenigseggs värde till 9,2 miljarder kronor. Jämfört med Ferraris värdering på 900 miljarder kronor anser många att Koenigseggs värdering är blygsam. Christian von Koenigseggs har dock inga planer på att sälja sina andelar. Investeringen från USA ska istället användas för att utveckla nya hyperbilsmodeller.

– Vi har expansiva planer med många steg vi ser framför oss de kommande åren. Vi fick kontakt med Chieftain som blev intresserad av att vara med på resan och så ledde en sak till en annan, säger Koenigsegg till Affärsvärlden. 

Koenigseggs framgångar sträcker sig dock bortom bilindustrin. Christian von Koenigsegg har investerat tidigt i flera andra företag, däribland belysningsföretaget Plejd, där han nu är största ägare. Hans tidiga investering har vuxit kraftigt, och familjens aktier är idag värda cirka en halv miljard kronor.

Dessutom har familjen Koenigsegg engagerat sig i vinproduktion. Idag äger de Sveriges största vinodling, där de planterat 85 000 vinrankor i Barkåkra och Lervik i Skåne.
– Vi har en plan på att börja skörda så småningom. Det tar ju ett tag för dem att växa upp. Men om ett eller två år så tror jag att vi kan genomföra en första skörd, säger han till AFV. 
LÄS MER: