Bilhandlare varnar – blöder miljoner i Sverige

Den finska bilhandelskedjan Kamux utfärdar en vinstvarning efter att ha drabbats av miljonförluster. Problemen grundar sig i oegentligheter och missförhållanden inom den svenska delen av verksamheten.
– De korrigerande åtgärderna som är relaterade till missförhållandena som upptäcktes i Sverige under andra halvåret 2023 har haft en större inverkan än väntat på Kamux försäljning, uppger bilhandelskedjan. 

Under förra året avslöjades brister inom Kamux svenska verksamhet, vilket ledde till att flera anställda fick lämna företaget. Bristerna rörde bland annat intern kontroll av däck- och hjulhantering samt testprocesser vid inköp, enligt Kamux. Men problemen stannar inte där. 

Kamux går nu ut och vinstvarnar på grund av kostnader och nedgång i den svenska verksamheten. I vinstvarningen framgår att resultaten i Sverige har haft en betydande negativ inverkan, uppger Carup.

Kamux förutspår nu en årsvinst på 15-17 miljoner euro, jämfört med fjolårets 18 miljoner euro.
– Tredje kvartalet 2024 var externa intäkter i Sverige cirka 45 miljoner euro, jämfört med 57,3 miljoner euro tredje kvartalet 2023, uppger Kamux. Tappet motsvarar därmed omkring 130 miljoner kronor på ett kvartal.

Företaget har genomfört flera åtgärder i Sverige, men effekten ser ut att dröja.
– Flera åtgärder har vidtagits för att förbättra produktiviteten och effektiviteten i Sverige, men de kommer att ha en positiv inverkan på lönsamheten först 2025.
LÄS MER: