Så kan elbilar ersätta 19 kärnkraftverk

Tysklands största delstat Bayern vill bli klimatneutralt till 2040. För att nå målet väntas elbilar spela en stor roll, men inte bara för att minska utsläppen i trafiken. De ska kunna förse Bayern med lika mycket energi som 19 kärnkraftverk.

En ny studie lyfter fram elbilar som en viktig del av energiomställningen i Bayern. De 800 000 elbilar som förväntas finnas i regionen tills dess skulle kunna bidra med upp till 19 gigawatt energi, motsvarande kapaciteten hos 19 medelstora kärnreaktorer, skriver tyska Merkur. Detta möjliggörs genom så kallad V2G-teknik (vehicle-to-grid), där elbilar inte bara tar emot energi utan också kan skicka tillbaka lagrad elektricitet till elnätet.

Elbilar kan laddas under tider då det finns ett överskott av energi från förnybara källor som sol- och vindkraft. När energibehovet är lågt kan elbilarna “ladda upp” med denna överskottsenergi, och på så sätt minska trycket på elnätet. Behovet av att använda dyra reservkraftverk minskar och energiförsörjningen stabiliseras.

Tyska energikrisen

Elbilssatsningen sker samtidigt som Tyskland hanterar en allvarlig energikris. Landets avveckling av kärnkraft och beroendet av rysk naturgas har förvärrats av kriget i Ukraina, vilket lett till stigande energipriser och brist på tillförlitliga energikällor. I ett försök att lösa krisen har Tyskland återöppnat kolkraftverk och satsar stort på förnybar energi, men vind- och solkraftens beroende av väderförhållanden skapar fortsatt osäkerhet kring tillförlitligheten.
LÄS MER: