Därför övergavs jättehuset – kostade 400 miljoner att bygga

Det enorma huset kostade 400 miljoner kronor att bygga. Men när ägaren inte lyckades få det sålt, tröttnade han och övergav sitt hem.
Filmaren Brent Hendrick från Kanada har gått husesyn i det överdådiga huset som varit övergivet i flera år. 
– Det är en otrolig byggnad, som ett franskt slott, säger han.

2 700 kvadratmeter boyta med tio sovrum, 15 badrum, en gigantisk inomhuspool och en hemlig skyddsbunker i källaren. 1989 stod det här huset i Ontario, Kanada, färdigt och hade kostat hisnande 400 miljoner. 
Att inspirationen tagits från franska slott är tydligt, och det finns många detaljer i huset som har importerats från Frankrike.

En spismantel i ett av vardagsrummen sägs vara ett original från Louis XVI:s tid som kung och ryktet säger att kejsar Napoleon Bonaparte fick sitt porträtt målat framför den spismanteln.

Den enorma trappan i entrén.

Trappan i den pampiga entrén är bekant för en del filmfantaster. I mitten av 90-talet spelades det in både filmer och serier här, bl a ”It Takes Two” med systrarna Mary-Kate och Ashley Olsen och rysaren ”Trilogy of Terror”. 

Filmaren Brent Hendrick från Kanada har gjort en karriär på att besöka övergivna hus och har 104 000 trogna prenumeranter på Youtube.

10 sovrum och 15 badrum, dessutom en stor inomhuspool.

När han får möjligheten att besöka det här Ontario-slottet blir han överförtjust och lämnar inget åt slumpen. Noggrant filmar han alla rum med de fina detaljerna. “Det är en otrolig byggnad, som att vandra i ett franskt slott” säger han.

Husdelen med inomhuspoolen har en imponerande takhöjd. Både väggar och tak består av ekträ och det enorma rummet kan förvandlas till en stor balsal genom att ett extra golv placeras över poolen. 

Hallen på övervåningen.

Marmorgolv i de många och stora rummen varvas med ekparkett och vackra detaljer i taken. Alla detaljer har varit påkostade och är relativt välbevarade. Den övre hallens väggar är dock målade i unik stil, med franska affärer som motiv. 

Det finns en del av huset där personalen fick bo; rummen och fönstren är mindre, men håller ändå en bra standard. 

Ett av de stora vardagsrummen.

Ägaren av slottet verkar ha varit rädd för en annalkande katastrof, för längst ner i källaren finns en stor skyddsbunker där alla boende med lätthet kan få plats.
Någon gång i början av 2000-talet tröttnade ägaren av okänd anledning på sitt palats, som låg ute till försäljning i fler omgångar.

Men när ingen köpare nappade så tog ägaren det udda – och ekonomiskt galna – beslutet att helt enkelt lämna allt. 400 miljoner kronor kastade i sjön.
För två år sen köpte en fastighetsutvecklare huset och tomten på två hektar. Sen Brent Hendrick gjorde sitt besök har huset nu rivits och planen är bygga upp något nytt på marken.

Läs även:
Jättevillan för 600 miljoner kr