Den nya regeringen kommer att föreslå skattelättnader på arbete och pension, pausade amorteringskrav och sänkta bränslepriser. Däremot hänger elprisstödet löst.
Det uppger Dagens Industri som tagit del av uppgifter om de fyra högerpartiernas stödpaket till hushållen.
Inflationen, räntan och de höga energipriserna gör att många hushåll och företag är hårt pressade inför hösten. För att svenska folket ska klara vinterns chockräkningar krävs ett stödpaket.
Enligt Dagens Industri har d fyra högerpartierna som ska bilda regering nu kommit överens om flera åtgärder. Bland annat ska skatten på arbete och pension sänkas. Amorteringskraven på bolån ska pausas och skatten på ISK-sparande sänkas.
För en medelinkomsttagare ska skatten sänkas med 500 kronor i månaden. Sannolikt kommer också prissänkningar på drivmedel att föreslås, det blir en kombination av sänkt skatt och minskad reduktionsplikt.
Det finns dock risk att den expansiva politiken kan elda på inflationen och motverka Riksbanskens syfte med räntehöjningarna.
När det gäller elprisstödet är det osäkert om högerblocket kan infria sitt vallöfte om att ett stöd ska vara på plats till 1 november. Svenska Kraftnät ska presentera förslag på hur flaskhalsavgifter på 90 miljarder ska användas först den 15 november. De måste också ansöka om dispens hos för att kunna utbetala pengarna.
– Vi jobbar på så snabbt som det bara går. Ser vi att vi har en lösning som vi kan gå fram med tidigare så kommer vi med stor sannolikhet att göra det. Vi är väl medvetna om hur viktiga den här typen av stöd är för privatpersoner och företag i Sverige, säger Robert Thelander, enhetschef för intäktsprocesser på SVK, till DI.
Rutinerad journalist som skriver om bostad och ekonomi. Nås på [email protected]