Akut kris för svensk bostadsjätte – behöver 30 miljarder

Bostadsjätten Heimstaden är i akut kris. Bolaget måste både sälja av fastigheter och ta in nytt kapital för att inte gå i konkurs. Så mycket som 30 miljarder kronor kan behövas för att rädda Hemstaden Bostad, uppger DI.

Stora fastighetsköp och snabb expansion med lånade pengar har gjort att Heimstaden Bostad befinner sig i kris. Heimstaden äger 40 000 hyreslägenheter i Sverige. För att rädda bolaget måste nu tillgångar säljas av, dessutom kommer ägarna behöva skjuta till miljarder.

– Om man vill reducera räntekostnaderna måste man minska skulderna. Antingen genom att ta in nytt kapital eller att sälja tillgångar, och vi räknar med en kombination av de båda, säger Christian Fladeland, investeringsdirektör på Heimstaden Bostad, till DI.

En av storägarna är det svenska pensionsbolaget Alecta, som kan få skjuta till miljardbelopp. Det kan göra att pensionsspararnas pengar minskar i värde. Enligt en analys som Swedbank har gjort kan Heimstaden behöva så mycket som 30 miljarder i nytt kapital för att bolaget ska överleva.

En del av Heimstadens fastigheter i Sverige kan nu ombildas till bostadsrättsföreningar för att frigöra kapital. Bolaget har också stora innehav i Tyskland och Nederländerna där privatiseringar kan komma att ske.

Läs mer: