Apples galna bilplaner avslöjade

Techjätten Apple försökte få sin självstyrda bil att köra utan ratt med endast Siri som hjälp. Bilens utseende var planerat att likna en Fiat Multipla. Företaget brände över 10 miljarder dollar på projektet som lades ner i veckan.

Apple la i veckan ner sin satsning på att få till en självkörande bil, något Nu.se rapporterade om. Projektet som startade 2014 visade sig vara för svårt att få till med rätt algoritmer och programvaror för att utveckla bilen. En av anledningarna till att Apples vd, Tim Cook gick med på att utveckla projektet 2014 var för att inte tappa anställda till Tesla, skriver NY Times. Företaget förutspådde även att de var tvungna att expandera sitt utbud då iphones försäljning förmodligen skulle avta.

Apple försökte köpa Tesla av Elon Musk, men lyckades inte övertala miljardären och valde då att satsa på en egen bil. Målet var hela tiden att slå Tesla som dominerade marknaden. Företaget spenderade därför massor av kapital på att anställa hundratals experter inom AI-teknik och maskininlärning. Under 2024 hade projektet 2000 anställda innan det lades ner.

För att få sitt bilteams moral stärkt jobbade stjärnchefer som Mr. Ive chefen för Mac-teknik och Bob Mansfield tätt med gruppen. Apple värvade även flera nystartade företag så dem kunde ansluta till bilteamet. 2021 fick Apple Watch chefen Kevin Lynch bli ansvarig för bilens utveckling.

Den självstyrda bilen skulle se ut som en Fiat Multipla 600, alltså en klassisk europeisk mini-van. Bilen skulle vara utrustad med ett böjt tak och ett dussintal fönster. Den skulle inte ha någon ratt, utan styras helt med hjälp av Apples virtuella assistent Siri. Enligt NY Times träffades två av de högsta cheferna inom Apple 2015 för att göra en demonstration av hur bilen skulle fungera. För att få demonstrationen trovärdig använde de sig av en röstskådespelare som svarade på frågorna cheferna ställde.
LÄS MER: