Allt fler privatpersoner väljer att hyra ut hela eller delar av sin bostad för att få ihop sin privatekonomi i tuffa tider. Nya siffror från Blocket visar att uthyrningen av bostadsrätter ökat med 143 procent i april jämfört med samma period förra året.
– Uthyrning blir ett sätt att klara sig igenom en period av extremt ökade utgifter på många olika plan, säger Fredrik Strömsten, VD på Qasa och talesperson för Blocket.
Att uthyrning har blivit ett sätt att hantera skenande kostnader är tydligt. Det senaste året har uthyrningen av både rum och hela bostäder fullkomligt exploderat. I april ökade antalet annonser om att hyra ut sin bostadsrätt med 143 procent jämfört med samma period förra året. För hyresrätter är ökningen 63 procent och för äganderätter/villor är ökningen 100 procent. Sammanlagt har antalet annonser om uthyrning i Sverige ökat med 77 procent.
– Många bostadsrättsägare som tagit höga lån till rörliga räntor befinner sig nu i en svår situation där de knappt har råd att bo kvar men kanske inte heller kan sälja utan att göra stora förluster. Då blir uthyrning ett sätt att klara sig igenom en period av extremt ökade utgifter på många olika plan, säger Fredrik Strömsten, VD på Qasa och talesperson för Blocket.
– Det ökade utbudet och att allt fler vill hyra ut har också haft en positiv effekt på hyrorna. Under första kvartalet stod till exempel lägenhetshyrorna i Stockholm stilla jämfört med förra kvartalet, säger Fredrik Strömsten.
Allt tyder på att både behovet av att hyra ut och antalet lediga bostäder kommer att öka framöver.
– Nu har riksbanken kommit med två kraftiga räntehöjningar i rad och har aviserat ytterligare höjningar. Snart står ett stort antal svenskar som hittills haft bundna lån inför kraftiga utgiftsökningar, och det är sannolikt att ännu fler kommer att ha behov av att hyra ut hela eller delar av sin bostad även framöver, säger Fredrik Strömsten.
Här är storstäderna där uthyrningen ökat mest:
1. Malmö, upp 115 procent
2. Norrköping, upp 112 procent
3. Göteborg, upp 107 procent
4. Jönköping, upp 93 procent
5. Västerås, upp 88 procent
6. Stockholm, upp 79 procent
7. Linköping, upp 74 procent
8. Uppsala, upp 65 procent
9. Helsingborg, upp 64 procent
10. Örebro, upp 44 procent