Den 18 november fick svenska hushåll den uppdaterade broschyren Om krisen eller kriget kommer. I samband med utskicket visade en undersökning att endast en liten andel vet vad som ska göras vid en katastrof.
– Undersökningen visar att kunskapen hos allmänheten om Sveriges beredskap för kris och krig behöver öka, säger Christina Andersson, riskkommunikatör på MSB.
I en undersökning som MSB genomfört inför utskicket av den uppdaterade krisbroschyren, visar ett oroande resultat enligt MSB. Enkäten skickades till 2000 personer som är medlemmar i en webbpanel som är sammansatt för att återspegla Sveriges befolkningsstruktur. Endast 30 procent av dessa personer visste vad som förväntas av dem vid en kris eller ett krig och endast 15 procent uppger att de har kunskap om vilket ansvar deras kommun har vid en kris eller krig.
Det är något som måste bli bättre nu i dessa oroliga tider menar Christina Andersson.
– Inte minst kommunerna behöver bli bättre på att involvera sin befolkning i det lokala beredskapsarbetet, säger hon i ett pressmeddelande.
Undersökningen visade en stark vilja till engagemang, bland annat att gå med i organisationer som arbetar med beredskap eller genom att utbilda sig i första hjälpen. 44 procent uppgav att de kan klara sig minst en vecka utan stöd från samhället, medan 57 procent planerar att förbättra sin hemberedskap för att kunna hantera en sådan tidsperiod.
Över hälften av de som var med i undersökningen uppgav dessutom att de är villiga att bidra till samhällets beredskap.
– Men än viktigare är att känna till det egna ansvaret och att engagera sig. Det är där som styrkan i vår motståndskraft börjar byggas, säger Christina Andersson.
Bild: Kollage/MSB
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.