Gör som Sverige: Här startar FA-18 från motorväg

Först landade Sverige Gripen-plan på landsvägar. Nu gör Schweiz samma sak och startar och landar sina stridsflygplan på Autobahn för första gången på 30 år.
Testet var framgångsrikt och genomfördes utan incidenter. Den avstängda delen av motorvägen öppnades igen för trafik klockan 04:30 på torsdagsmorgonen, säger det schweiziska flygvapnet i ett uttalande.

Under onsdagen upprepade Schweiz det som Sverige gjorde för några månader sedan. Precis som Sverige lät Jas-Gripen plan starta och landa från vägbaser testade nu Schweiz att låta fyra av sina FA-18 Hornet-stridsflygplan landa och starta från Autobahn.

Testet, som går under namnet Alpha Uno, är en satsning från det schweiziska flygvapen för att höja beredskapen och förbättra flygvapnets försvarsförmåga. Målet liknar det svenska: att kunna starta från improviserade landningsbanor som till exempel vägar, och att undvika att stridsplanen är samlade på ett fåtal baser.
– Om man har alla flygplan på sina respektive flottiljer så är det lätt att slå ut halva flygvapnet på någon timme genom att bomba hangarerna. Med tidig förvarning kan man sprida ut flygplanen på olika ställen, sa Pelle Björkqvist, tidigare officer på F4 i Östersund till Vi Bilägare i samband med att det svenska flygvapnet övade från landsvägar.

Det var första gången på över 30 år som schweiziska stridsflygplan landade eller startade på en motorväg. Det schweiziska flygvapnet uppger att de kommer fortsätta utveckla och utvärdera sin förmåga att decentralisera sina flygplan, men att inga fler tester på motorvägar är planerade i närtid.

Det schweiziska flygvapnet genomförde sammanlagt sju starter och landningar med stridsflygplanen på Autobahn strax utanför Payerne, som ligger drygt fyra mil från huvudstaden Bern.

Bild: Clemens Laub / VBS
Bild: Clemens Laub / VBS
Bild: Philipp Schmidli / VBS

MEST LÄSTA

Senaste nytt