Hittade tavla för 45 kr på loppis – är värd 2,7 miljoner

En kvinna var ute efter äldre ramar att återbruka, när hon plötsligt råkade på en dammig och tung tavla. Kvinnan köpte tavlan för omkring 45 kronor och hängde den i sitt sovrum. Men några år senare skulle det visa sig att det billiga konstverket egentligen var värt betydligt mycket mer än vad kvinnan hade köpt det för. Närmare bestämt 2,7 miljoner kronor.

På loppis och second hand går det att hitta en hel del gamla saker. Kläder, tavlor, möbler, böcker -ja, lite allt möjligt! Det finns även de som blivit väldigt duktiga på att fynda second hand. Ibland dyker det nämligen upp dyrgripar som kostar betydligt mycket mindre än vad de egentligen är värda. 

I New Hampshire, Manchester, hände det för några år sedan en mycket märklig sak. En kvinna var ute och letade efter ramar i en lågprisaffär. Plötsligt hittade hon en vacker tavla för endast cirka 45 kronor. Det var en antik tavla med motivet av två kvinnor i en kyrkobyggnad. Tavlan var mycket dammig och tung. För den ovetande kunde den ha misstagits för att vara vilken antik tavla som helst, vilket vore mycket tragiskt.

Det visade sig nämligen att tavlan var en målning av den kände amerikanske konstnären Newell Convers Wyeth. N.C Wyeth föddes år 1882 och var en av Amerikas mest kända konstnärer. Tavlan som kvinnan hittat på lågprisaffären var N.C Wyeths tavla “The “Ramona”. Och den är betydligt mycket mer värd än 45 kronor.

Konstnären Newell Convers Wyeth. Foto: Wikipedia

“The Ramona” har visat sig vara värd hela 2,7 MILJONER kronor, åtmistone enligt Bonhams auction house. Kvinnan gjorde alltså ett riktigt kap när hon av misstag råkade på tavlan i butiken. Tavlan var målad år 1939 för en upplaga av Helen Hunt Jacksons novell “Ramona”, som ursprungligen publicerades år 1884. 

Till en början hade kvinnan ingen aning om vad det var för tavla, och vem det var som målat den. Direkt efter köpet försökte hon att ta reda på mer information via nätet, men när hon inte hittade något så gav hon upp sitt försök att spåra tavlan. I cirka fem år fick den hänga i kvinnans sovrum men efter ett tag ställdes den in i kvinnans garderob. 

Newell Convers Wyeths “The Ramona”. Foto: Bonhams auction house

Nu i år gjorde kvinnan en vårstädning och då dök tavlan upp igen. Denna gång beslöt hon sig för att publicera några bilder av tavlan på Facebooksidan “Things Found in Walls”. Tavlan fick stor uppmärksamhet och i samband med det fick även en konservator i Maine nys på motivet. Kort därpå stod det klart att tavlan inte var vilken som helst, utan N.C Wyeths tavla “The “Ramona”.

Tavlan tros ha varit en gåva från bokförlaget till en redaktör eller till egendomen efter Jackson. Numera finns den på Bonhams auction house och förväntas säljas för mellan 1,6 till 2,7 miljoner kronor på en auktion i Marlboro.
Läs mer här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt