I över ett år spionerade bostadsrättsföreningen på en av sina hyresgäster med hjälp av kameror, privatspanare och portuppgifter. Orsaken: Man misstänkte att hyresgästen hyrde ut sin lägenhet i andra hand utan lov.
– Jag har aldrig tidigare varit med om en hyresvärd som anlitat en privatspanare för att kartlägga en hyresgäst. Det är anmärkningsvärt, säger Johan Essén, ett av hyresgästens ombud.
För ett par dagar sedan berättade Hemnytt om hur en bostadsrättförening i Stockholm köpte ut en av sina hyresgäster för 700 000 kronor. Nu har det uppdagats att bostadsrättsföreningen hade anlitat privatspanare för att hålla koll på den kvinnliga hyresgästen.
Det var en ledamot i samma bostadsförening, en fastighetsskötare och en ekonomiansvarig i huset som valde att vittna mot hyresgästen när ärendet avgjordes i hyresnämnden. Enligt Hem & Hyra har den vittnande ledamoten investerat pengar i föreningen. Han uppges även ha stark kontroll över bostadsrättsföreningen och majoriteten av styrelseledamöterna i föreningen består av ett investmentbolag som mannen är med i. Det har också visat sig att det ligger i investmentbolagets intresse att bli av med nuvarande hyresgäster – för varje tomställd lägenhet tjänar de nämligen pengar då de kan säljas som bostadsrätter istället.
Läs mer: Kvinna fick 700 000 kronor för att flytta ut ur lägenhet
Värden har övervakat hyresgästen i hemlighet, bland annat genom att föra detaljerade listor med datum och klockslag när den kvinnliga hyresgästen har använt sin nyckelbricka. Denna information presenterades av hyresvärden i hyresvärden, där man motiverade spårningen genom att man ville bevisa att hon inte har använt sin nyckelbricka ”tillräckligt ofta”. Förutom listan fanns även bevis i form av filmer från en kamera i dörrporten till huset.
Hyresgästen förklarade att hon inte alltid behövde använda sin nyckelbricka då porten till huset ofta stod öppen på grund av en kursverksamhet som hölls i byggnaden. Ibland använder hon också en portkod för att komma in, vilket gör att hyresvärden inte säkert kan kartlägga hur många gånger hon har passerat porten.
Hyresnämndens beslut var att man inte kunde bevisa att hyresgästen hade något annat boende än hon hade angett. Hyresvärden var inte nöjd med detta beslut och överklagade det till Svea Hovrätt.
För att uppnå sitt mål med att bevisa att hyresgästen inte bodde i bostaden på heltid hade hyresvärden anlitat en person som skuggade henne.
– Även ledamoten i bostadsrättsföreningen som sitter i investmentbolaget berättade i hovrätten att han hade följt efter Viyada en morgon, säger juristen Johan Essén som är ett av hyresgästens ombud till Hem & Hyra.
Trots värdens alla försök och omfattande övervakning ansåg hovrätten att det inte gick att slå fast att den kvinnliga hyresgästen hade hyrt ut sin lägenhet i andra hand. Hovrättens slutliga beslut är att hyresgästen inte har gjort något fel och att hon därför får fortsätta att bo kvar i bostaden.
Läs mer:
- Hyllat bolag i konkurs – effekt av Northvolts kris
- Då har Jul med Ernst 2024 premiär
- Här kan Sveriges nya kärnkraftverk byggas
- Enorm löneökning för polisaspiranter: “Mycket välkommet”
- Plastpåsar fortfarande dyra – trots slopad skatt