Känd advokat utesluts ur advokatsamfundet

En av Sveriges främsta advokater utesluts ur advokatsamfundet med omedelbar verkan. Toppadvokaten Cristina Bergner ska ha hjälpt en klient att smuggla ut brev med uppmaningar att dölja hans brott, rapporterar Expressen.
– Det finns problem med alltför många advokaters verksamhet, säger chefsåklagare Jonas Svanfeldt vid Ekobrottsmyndigheten.

Advokatens sista stora fall var ex-mäklaren Emil Alcut, som dömdes för bedrägeri. När han skulle häktas smugglade Cristina Bergner ut brev från Emil Alcut där han uppmanade en före detta kollega att dölja miljonbedrägerierna. Detta skedde när han hade restriktioner och inte fick kommunicera med omvärlden. ”Jag har tyvärr gjort FAKE affärer för att få in handpenningar,” skrev han i ett av breven.

Advokatsamfundets disciplinnämnd har tidigare inte agerat lika snabbt som de gjort i detta fall. Under tisdagen höll de ett akutinsatt möte och några timmar senare kom beslutet att Cristina Bergner utesluts med omedelbar verkan.
– Det är naturligtvis bra att advokatsamfundet insett att det var fråga om en så allvarlig händelse att den behövde hanteras med förtur. Samtidigt är det förstås ännu ett bevis på att det finns problem med alltför många advokaters verksamhet, säger chefsåklagare Jonas Svanfeldt vid Ekobrottsmyndigheten.

Cristina Bergner är en av Sveriges främsta advokater med offentliga uppdrag och har haft hand om flera av de största rättegångarna om ekonomisk brottslighet. I fallet av misstänkta mutor inom Telias verksamhet i Uzbekistan fakturerade Cristina Bergner och en kollega sammanlagt 15,7 miljoner kronor. De senaste två åren har hon fått 6,3 miljoner kronor av olika domstolar.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt