Stor förändring för alla med bank-id

Nu föreslår Ekobrottsmyndigheten obligatoriska förändringar av appen bank-id. Förändringarna kommer som en åtgärd för att förhindra att appen används för kriminell verksamhet. Någonting som Ekobrottsmyndigheten sett blir allt vanligare.

Under tvång eller mot betalning skickas EU-medborgare till Sverige för att införskaffa ett svenskt bank-id. När det ordnats återvänder de till sina hemländer, men dess identiteter används av kriminella nätverk för att genomföra brott via appen, uppger SR.
– Kriminella som har kontroll över ett stort antal bank-id:n och konton kan enkelt och ganska riskfritt begå brott i andras namn och sedan skicka brottsvinsterna mellan andra utnyttjades konton, sa Anna Lundström från Ekobrottsmyndigheten till Finansliv.

För att motverka att brott begås genom bank-id så behöver man kunna koppla id:t till en fysisk person. Därför föreslår nu Ekobrottsmyndigheten ett flertal stora förändringar som skulle göra det svårare att använda appen till kriminell verksamhet, rapporterar Marcus Oscarsson. Bland Ekobrottsmyndighetens förslag finns bland annat att ansiktsigenkänning skulle behövas för att använda appen. Ett annat förslag är att nya bolag ska granskans tidigare för att förhindra brottslig verksamhet. Huruvida de nya förslagen kommer att instiftas får vi vänta och se.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt