Köpte hus för 12 kr – förvandlat på 3 veckor

Att rädda övergivna hus har inte bara blivit en trend i Sverige, även utomlands. I Italien har Youtube-paret Luca Sguazzini och hans fru Sarah Bertagnolli köpt ett extremt billigt hus, som de på enbart tre veckor har hunnit ge en rejäl make-over. Det antika huset kommer från medeltiden och bär på en hel del vackra detaljer som paret nu försöker att restaurera.

Det italienska paret Luca Sguazzini och hans fru Sarah Bertagnolli driver tillsammans Youtube-kanalen “LeAw -Leave Everything and Wander”. På deras kanal lägger de ut så kallade “vloggar”, där man får följa deras vardag i ett videoformat. År 2017 sa paret upp sig från sina jobb för att börja leva “on the road”.

De har hittills besökt omkring 15 olika länder. Idag har de dock bosatt sig i Sicilien i Italien. Nyligen köpte de ett medeltida hus som de under enbart tre veckor har lyckats ge en otrolig make-over. 

Foton: Skärmdumpar från Youtube-klipp
Huset var i ett riktigt dåligt skick när paret först köpte det.

När de köpte huset var det i ett mycket dåligt skick. Det såg nästintill ut som en ruin, det mesta var ruttet och förstört. Dessutom hade grannen haft ett vattenläckage som pågått i cirka tre år, vilket också påverkat en av väggarna i Luca och Sarahs hus. 
Utöver att laga och spackla de söndriga väggarna och taken, har paret även checkat efter hål och sprickor i badrumsinteriören och planerat för nya vattenrör. De nya vatten och elledningarna kommer att gå utanpå väggarna eftersom att huset har så tjocka stenväggar.

Huset är dessutom så pass gammalt att Luca och Sarah inte tycker att det är lönt att förstöra dem med en massa hål. Det är ett antikt hus som fanns redan under stadens äldre uppbyggnad. De nya rören kommer att vara i koppar.
– Koppar är dyrt, men det är väldigt estetiskt vackert och matchar husets karaktär och den vintagestil som vi vill ge huset. Vi kommer även att leta efter en second hand soffa och möbler, så mycket som möjligt, säger Sarah i klippet. 
LÄS ÄVEN

Luca måttar ut där de nya rören ska gå.
Ett av de vackra stengolven. Detta i det rum som fick paret att falla för huset.

Hittills finns det redan el indraget i huset, och så småningom kommer de även att lösa kranvatten. Det finns varken gas eller värme i huset. Sarah berättar att de förmodligen kommer att lösa gasen genom att köpa ett gammalt kök, där man kan fylla på gas själv. 

Eftersom att huset är väldigt gammalt så finns det även en hel del välbevarade detaljer kvar. Bland annat golven. Parets vision är att kunna återställa de golv som går att framkalla till liv igen. Detta gäller bland annat köket, där det ligger en plastmatta ovanpå originalgolvet. 

I klippet får tittarna följa med när Luca och Sarah tar reda på vad som ligger under kökets plastmatta. Det blir en positiv överraskning. Under ligger nämligen ett shackrutigt stengolv i rött och grönt. Utöver lite limrester från plastmattan så är det är väldigt vackert golv. 
– Det här är ett exemplar på att göra sig av med det nya för att upptäcka det gamla, säger Sarah. 

Under plastmattan dolde sig ett vackert stengolv.

Huset har fortfarande en hel del renovering kvar innan det är beboeligt. Men hittills har Luca Sguazzini och hans fru Sarah Bertagnolli kommit en bra bit på så pass kort tid.
Se mer av parets husresa här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt