Mäklar-vd:n om uppgången: ”Psykologisk effekt”

Äntligen verkar bostadsmarknaden ha vänt. Nya siffror från Mäklarstatistik visar på stigande bostadspriser den senaste månaden både på villor och bostadsrätter. 
– Trenden från förra månaden förstärks och tydligast är prisuppgången i storstäderna. Det handlar mycket om en psykologisk effekt kopplat till beskeden om räntan och en mer positiv syn på bostadspriserna framåt, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på både villor och bostadsrätter i riket steg relativt tydligt i mars, med 1,8 % på bostadsrätter och 1,1 % på villor. Prisuppgången är tydligast på bostadsrätter i Stor-Stockholm som steg 2,5 % den senaste månaden och i centrala Göteborg där bostadsrätterna steg 2,3 %.

På tre månader har bostadsrättspriserna stigit med 1,5 % medan villapriserna stigit med 1,1 %.
– Nu förstärks trenden med stigande priser oväntat tydligt. Mycket handlar om psykologi kring räntebeskeden. Bostadskonsumenterna känner sig trygga att det inte blir några fler räntehöjningar framåt och fler och fler tror på stigande bostadspriser. Det leder till ökad köpvilja, fler affärer och stigande priser. Dock ska man komma ihåg att många hushåll och även föreningar, som fortfarande har bundna lån med låg ränta, ändå kommer att få ökande bostadskostnader framåt, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

De stigande priserna märks mest i Stocholm och Göteborg. Ettor är allra hetast. 
– Det är tydligt fler folk på visningarna, snabbare processer, fler förhandsbud och vanligare med budgivningar, säger Johan Engström.

MEST LÄSTA

Senaste nytt