Blodpudding ingår i svensk husmanskost och har ätits av svenskar ända sedan vikingatiden. Nu har en ny undersökning visat vad den moderna blodmaten faktiskt innehåller.
– Industriella ingredienser och kritiserat konserveringsmedel i många blodpuddingar, skriver Äkta vara.
Blodmat är ett traditionellt sätt att använda det näringsrika blodet från slaktade djur och köps oftast färdigt, redo att skivas och stekas. Den ideella konsumentföreningen Äkta vara har nu, med hjälp av sina medlemmar, granskat ingredienserna i 14 olika sorter av blodpudding som kan hittas i vanliga butiker för att se vad de faktiskt innehåller. Produkterna har därefter bedömts utifrån antalet tillsatser, förekomsten av industriella ingredienser, ekologisk märkning samt förekomst och typ av aromer.
– Den givna ingrediensen är förstås blod, oftast från gris eller nötdjur, ibland i de mer processade formerna blodpulver och blodprotein (vilka vi här har valt att klassa som industriella ingredienser), skriver Äkta vara på sin hemsida.
Djurfett och kött används också som kombinerats med mjöl, gryn, ströbröd och olika kryddor. Men det som stod ut i granskningen var att utöver dessa ingredienser så innehåller många av de analyserade produkterna även andra industriella komponenter, såsom bambufiber, potatisfiber, glukossirap och olika typer av animaliskt protein. Även tillsatser som natriumnitrit (E250) och aromämnen är vanliga att se.
– Vi har dock hittat tre sorter som klarar sig helt utan sådana ingredienser: Hedman’s delikatesser Renblodpudding, Ugglarps charkuterifabriken Blodkorv och Per i Viken Blodkorv utan russin, rapporterar Äkta vara.
Testunderlaget samlades in under perioden juni till oktober 2024. Bedömningsskalan hos Äkta vara sträcker sig från 10 poäng (bästa) till 1 (sämsta). Totalpoängen för varje produkt är en sammanvägning av poängen i varje delkategori, där varje delpoäng även har olika storlek i totalbedömningen: tillsatser står för 60%, industriella ingredienser 20%, ekologisk märkning 10%, och aromer 10%.
– På delad sistaplats finner vi Lithells Blodpudding glutenfri och SP Chark Blodkorv, som båda får två poäng.
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.