Njut av Penicillin – och tre andra höstdrinkar

Mörkret och kylan börjar börjar ta för sig och vi kan behöva saker som ger lite energi. 
Eftersom höstfredagen här vill Hemnytt tipsa om några drinkar som kan förgylla helgen. 

1928 upptäckte Alexander Fleming att mögelsvampen Penicillium notatum kunde döda farliga bakterier. Han kallade det därför penicillin och det blev det första läkemedlet som var effektivt mot många allvarliga sjukdomar.

Drinken Penicillin skapades 80 år senare av bartendern Sam Ross på New York-baren Milk & Honey. Namnet kommer från ingredienserna som påminner om de gamla huskurerna som påstods kunna bota förkylning. 

Vi kan inte lova att du blir frisk av att dricka den här cocktailen, men vi kan lova att den smakar väldigt gott: rökig whisky, ingefära och honung blandas med en gnutta citronjuice. “Som en Whisky Sour fast godare” är ett vanligt omdöme.

Penicillin.

Penicillin

Ingredienser: 

5 cl blended whisky 
3 cl citronjuice
2 cl honung
0,5 cl ingefära
0,5 cl rökig Skotsk whisky

Gör så här:

Häll skotsk whisky i en shaker, den här whiskyn ska INTE vara rökig utan gärna en s k  “blended scotch”.
Lägg till citronjuice, ingefärsjuice och honungsvatten. 
Fyll shakern med is och skaka tills drinken är kall.
Häll upp i ett isfyllt glas och toppa drinken med en sked (ca 0,5 cl) rökig skotsk whisky. 
Garnera gärna med en bit ingefära.

Hot Gin Old Fashioned.

Hot Gin Old Fashioned

En klassisk drink som garanterat kommer att värma dig. Du ska nämligen värma gin försiktigt och addera kokande vatten – och sen servera drycken varm. Perfekt en kylig höstkväll. 

Ingredienser:

5 cl gin
5 cl kokande vatten
1 cl sockerlag
2 stänk apelsinbitters
Apelsinskal till garnering

Gör så här:

Värm gin, sockerlag och bitters försiktigt i en gryta under lock.
Addera det kokande vattnet.
Servera i en sejdel eller tekopp och garnera med en bit apelsinskal.

Hot Apple Pie-cocktail

Hot Apple Pie-cocktail

Ännu en varm dryck som smakar underbart och gör sig perfekt en kall höstdag. Du kan till och med dricka denna cocktail alla årstider. Och du – glöm inte vispgrädden!

Ingredienser:

2 koppar osötad äppeljuice
4 tsk brunt socker
2 tsk citronsaft
1/4 tsk kanel
0,5 cl apelsinlikör
0,5 cl brandy
Vispad grädde 

Gör så här:

Värm de första sex ingredienserna i en kastrull tills sockret är upplöst. 
Ta bort från plattan och rör om orange o rör och brandy. 
Häll i muggar – garnera med vispad grädde och lite muskotnöt om så önskas.

Svensk höst (alkoholfri)

Den alkoholfria drinken kallas faktiskt för ”Svensk höst”. Äppelmust, honung och kanel blandas med alkoholfri IPA och resultatet  blir sensationellt gott.

Ingredienser:

2 cl äppelmust
2 cl citronjuice
1 sked flytande honung
8 cl alkoholfri IPA
Socker och kanel

Gör så här:

Frosta glaset
Ta fram ett glas av tumbler-typ. Dela en citron.
Gnid in glasets kant med citronsaft och rulla det i en blandning av kanel och socker.
Fyll på rejält med is.
Blanda drinken: Häll äppelmust, citronjuice och honung i en shaker och skaka med is.
Sila upp blandningen i glaset.
Toppa med alkoholfri IPA efter smak.

Lästips:

Fem läckra recept på Gin & Tonic

MEST LÄSTA

Senaste nytt