Markoolios superinvestering – så mycket är hans strandvilla värd

Han har gjort många dåliga och alldeles för spontana köp genom åren. Men huset på Ingarö, utanför Stockholm, har varit Marko ”Markoolio” Lehotsalos bästa investering. 
Nu värderas hans 200 kvadratmeter stora strandvilla till ca 14 miljoner kronor. 

Marko ”Markoolio” Lehtosalo har de senaste veckorna blivit en ännu mer folkkär person tack vare sitt engagemang för mamma Irma Lehtosalo. 
För 12 år sedan lät han bygga ett hus på Ingarö för att mamma skulle komma bort sin destruktiva miljö och kunna lägg av med alkohol. I TV4:s realityserie ”Marko och Irma” får vi följa hur Irmas gamla, mögelskadade hus rivs för att ge plats åt ett större och finare hem, en 139 kvadrat stor villa med solpaneler på taket. 

Det nya husköpet har kostat Markoolio ca tre-fyra miljoner kronor, och det är pengar han tagit från sitt eget sparkonto. Men han ansåg att det var en nödvändig investering. 
– Här har hon kunnat komma bort från en destruktiv miljö med alkohol, det har blivit en nystart för mamma. Det visade sig att hennes hus betydde väldigt mycket, då slutade mamma dricka, när hon flyttade in där, berättar han i tv-serien.

Här har Marko Lehtosalo bott i 17 år – i hans egendesignade villa på Ingarö öster om Stockholm.

För att ha råd med mammas nya hus begav sig Markoolio ut på en intensiv turné i höstas. 
– Marko spelade mycket under hösten och vintern för att dra ihop pengar till det här bygget. Vissa saker har blivit avsevärt dyrare och vissa billigare, men jag kommer inte ihåg exakt vad vi hade men vi fick ihop det, huset står där och Marko har betalat allt så det är frid och fröjd, berättar tv-programmets byggledare Håkan Svanström. 

Men Markoolio har inte alltid spenderat sina pengar så klokt. En gång kom han hem 800 000 kronor fattigare efter ett besök på Båtmässan i Älvsjö – han hade på stående fot köpt en snabb båt. Det har också hänt att Marko spontanköpt en klocka för 200 000 kronor. 

Dessutom var han på väg till Italien för att spontanköpa en Lamborghini, men stoppades av sin dåvarande flickvän. 
– Hon undrade om det var en så bra idé. Och nej, jag struntade i sportbilen och valde istället att köpa ett hus till mamma på Ingarö, säger Markoolio. 

Då är det roligare att peka på Markoolios överlägset bästa investering: hans 200 kvadratmeter stora strandvilla på Ingarö. Han gav till slut upp jakten på ett befintligt hus, köpte 2005 en strandtomt på Ingarö och ritade sedan sitt drömhus med hjälp av en arkitektbyrå. 
Under de 17 år som Marko Lehtosalo bott här har huspriserna stigit kraftigt och det finns inte många lediga strandtomter kvar så pass nära Stockholm city. 

Idag värderas hans hus till ca 14 miljoner kronor av bostadssajten Booli, en bedömning utifrån faktorer som området, när det är byggt, storlek och vad andra i närheten har sålt sina hus tidigare för.
I många år bodde f d tennislegendaren Björn Borg granne med Markoolio, det var inte mer än något tennisslag mellan deras tomter. Men Borg och hans hustru Patricia lämnade sin herrgård för fyra år sedan. 

Markoolio har inga planer på att lämna sitt kära hus där han tar hand om sina tre barn, Majken, Melker och Moa, varannan vecka. 
Här trivs han i sin egendesignade villa med attefellashus, bastu, egen sandstrand och brygga. Och visst kan man se att det är en skojare som bor här: de två palmerna på stranden sticker ut i det förnäma grannskapet.

Marko Lehtosalo är ingen händig husägare. Allt underhåll får kompisen Håkan Svanström ta hand om.
– Jag har känt Marko sedan 2013-2014 och jag har hjälpt honom med hans hus i många många år. I och med att han är artist och han är inte den som tar hand om sitt hus direkt. Så jag har hjälpt honom med allting som behövs. Service och underhåll, säger Håkan Svanström till Hänt.
– Jag är i princip Markos högra hand när det gäller allt som har med hus att göra. Jag har hjälpt honom och Irma med allt hela resan. Jag har kanske blivit som en del av familjen för jag hjälper till med i princip allting. 

Idag har huset kompletterats med ett attefallshus strax intill. Men i tv-serien har Marko visat upp en rörig inredning. ”Planen var att det skulle bli ett gym här, men jag gör nog det till en ”man cave” med tv-spel och annat” förklarar Marko. 
Tanken var att mamma Irma Lehtosalo skulle få bo i Markos attefallshus medan hennes nya hus byggdes, men eftersom han inte hann städa ut allt så blev det en annan lösning istället: ett barnrum. 

Irma Lehtosalo är inte imponerad över sonen Markos hem:
– Marko har ingen ordning alls. Om det finns en liten plats på något bord lägger han prylarna där. Det ligger alla möjliga grejer överallt. Och det kommer mer grejer hela tiden, klarar Irma Lehtosalo. 
– Han är en jättebra pappa, men han är för snäll. Marko säger inte till barnen. Om jag ber dom att ta upp något så säger han bara ”jaja, de plockar upp det senare”. 
– Här finns tre barn och så Marko som är ett fjärde barn, säger Irma. 

200 kvadratmeter boyta och stora fönster i söderläge.
Markoolio i sitt attefallshus, som ännu inte inretts. “Det är mest ett förråd just nu”.
Attefallshuset.
Egen strand med palmer.
En vacker sjötomt. Strax intill bodde tennislegendaren Björn Borg i många år.
Lite rörigt hemma hos Marko.
Markos villa sedan 2006.
Irma Lehtosalo gillar inte röran hemma hos Marko.

MEST LÄSTA

Senaste nytt