Per Morberg säljer sin gård: “En sörmländsk pärla”

Ett torp, en gäststuga och flera ekonomibyggnader på 47 hektar mark. Här har tv-kocken Per Morberg lagat många måltider och njutit av lugnet. 
Men nu säljer han gården för 23 miljoner kronor. 
”Det är dags att låta en ny ägare ta över denna sörmländska pärla”, skriver Per Morberg. 

Det strävsamma paret Per och Inese Morberg har bestämt sig för att sälja sin gård Kvarnsjötorp i Sörmland. Men det är med visst vemod som Per Morberg säger farväl till sin pärla, som synts i tv-kockens matlagningsprogram ”Vad blir det för mat?”. 

Gården med 47 hektar mark – alldeles intill en egen sjö.

”I Morbergs kök har det lagats husmanskost kan jag säga, men det jag kommer sakna mest härifrån är de långa bastubaden med hemgjorda pizzor som gick i skytteltrafik från tegelugnen och bryggan. Men nu är det dags att låta en ny ägare ta över denna sörmländska pärla”, berättar han på sociala medier. 

“En sörmländsk pärla” enligt Per Morberg.

Det begärda priset är 23 miljoner kronor för ett torp med gäststuga och flera ändamålsenliga ekonomibyggnader på en mark som är totalt 47 hektar (motsvarar en yta av nästan 100 fotbollsplaner). 

Och vad vore en Morberg-gård om det inte fanns bra möjligheter att laga mat: här finns ett utekök, beläget mellan husen och sjön. Dessutom har Per Morberg byggt en vedeldad pizzaugn och en grill med rejäla skärbrädor på ömse sidor om grillen. Men det finns även en sydamerikansk grill för de mest extrema grillälskarna och matkreatörerna. 

Vackra takbjälkar i både torpet och gäststugan.

“Maten kan sedan avnjutas vid ett rustikt långbord byggt av rejäla ekplankor. Här har det skapats fantastiskt goda måltider för såväl tv-program som vid privata tillställningar” skriver mäklarfirman Areal. 

Mäklarfirman menar att en köpare har stora möjligheter att bli självförsörjande på gården: 

“Arealen på 47 hektar gör att man kan odla egna produkter, hålla sina egna djur, bruka skogen, jaga och fiska sin egen middag eller endast njuta av en öppen brasa och tystnaden. Den härliga trädgårdsmiljön har uppvuxna fruktträd och anlagda uteplatser för såväl fikastunder som middagar.”

Pizzaugnen med utsikt över sjön. “Det jag kommer sakna mest härifrån är de långa bastubaden med hemgjorda pizzor som gick i skytteltrafik från tegelugnen och bryggan” skriver Per Morberg.

Om man vill bada varma sommardagar är det bara några skutt ner till Kvarnsjön där en egen brygga och bastu finns. I ett tv-klipp under artikeln kan du se Per Morberg grilla gös på den bryggan i ett av hans tv-program.

Kvarnsjötorp har enligt annonsen anor så långt tillbaka som 1700-talet, men fick sitt nuvarande utseende under 1950-talet efter en utbyggnad.

Här kan man värma sig kalla höstkvällar.

Paret Morberg har renoverat torpet och gästhuset med varsamhet:  den stora vedugnen dominerar torpets kök och vackra takbjälkar ger husen en vacker karaktär. 

“Kvarnsjötorp fick sitt nuvarande utseende under 1950-talet efter att en utbyggnad skett av torpet och har därmed successivt skiftat från slit och enkelhet till det som vi idag kanske saknar mest av allt, en vacker plats för avkoppling och återhämtning” skriver Areals mäklare. 

Torpköket där Per Morberg spelat in tv-programmet Vad blir det för mat?

Kvarnsjötorp ser ut att bli Per och Inese Morbergs andra fastighetsaffär i år. I februari sålde de sitt hus – med namnet ”Villa Morberg” – i den karibiska ögruppen Saint Vincent och Grenadinerna. 

Den 204 kvadrameter stora villan med havsutsikt, infinitypool och fyra sovrum såldes för 22 miljoner kronor.

– Bequia är en lugn plats borta från all stress och igenkännande. Det är 28 grader i vattnet och 32 i skuggan året om. Ön är gästvänlig, människorna vänliga och hjälpsamma. De flesta känner mig vid namn och brukar byta ett par ord med mig. Det är en skön fristad att återvända till med jämna mellanrum, berättade Per Morberg.

Familjen Morberg har dock kvar huset Kungsgården vid Tullgarns slott i Sörmland. 

Torpet med anor så långt tillbaka som 1700-talet.
Bryggan och bastun.
Gården har uppvuxna fruktträd och anlagda uteplatser för såväl fikastunder som middagar.
Priset för gården: 23 miljoner kronor.
Inese och Per Morberg har varit tillsammans i 40 år.

Foto: Jens Agensjö, Markus Forsbäck, Christian Boo

Per Morberg grillar gös på Kvarnsjötorps brygga. Nu är gården till salu.

MEST LÄSTA

Senaste nytt