Pernilla Wahlgrens kostsamma byggmiss

Pernilla Wahlgrens hus var egentligen för stort för den bergiga tomten på Lidingö. Så bygget blev väsentligt dyrare än planerat.
– Jag har tvingats betala en massa extra för stödmurar. Det har jag inte räknat med, säger hon i tv-serien villa Wahlgren på Kanal 5.

För flera år sedan bestämde sig Pernilla Walhgren att bygga ett nytt hus på en övergiven tomt på Lidingö. Hela processen från planering till färdigt bygge får vi nu se i Kanal 5:s nya satsning”villa Wahlgren”. Premiären igår tog oss igenom starten där Pernilla och arkitekten Heidi Mikalsen ritade upp den 307 kvadratmeter stora villan efter Pernillas specifika önskemål. 

Det är ett väldigt stort hus för tre personer: Pernilla, pojkvännen Christian Bauer och sonen Theo, 15 år. 
På nedre plan möts man av köket och vardagsrum i öppen planlösning, ett stort tv-rum och gästrum. Övervåningen består av privata rum: master bedroom med stort badrum i anslutning, ett 21 kvadratmeter stort dressing room och sonen Theo har fått ett gamingrum, walk in closet och sovrum.
– Vissa tycker att jag är galen som bygger ett stort hus trots att jag bara har ett barn kvar hemma, säger Pernilla i programmet. 

Pernilla Wahlgren och arkitekten Thomas Sandell.

Efter tre år blev huset tillslut klart och Pernilla beskriver processen som “otroligt utmanande”.
– Ingenting har ju varit enkelt utan så mycket mer komplicerat än vad jag hade trott från början.  Det värsta jag vet är att ta beslut. Jag vet inte ens om jag har tid att bygga hus, ibland känns det som att jag tagit mig vatten över huvudet, säger hon.

Den största missen under bygget var att hon byggde ett hus (som kanske mest är lämpat för plan mark) på en för liten bergplatå. 
– Huset var 50 kvadratmeter för stort för berget. Så vi var tvungna att betala för fler stödmurar och det blev väldigt dyrare än planen. 
– Nu har vi dessutom maxat bygglovet så vi har inte utrymme kvar att bygga garage. Det blev lite snurrigt, säger Pernilla Wahlgren.

Stjärnarkitekten Thomas Sandell agerar bollplank åt Pernilla, men han stod inför fullbordat faktum när han såg den stora stödmuren:
– Att bygga ett sån här hus på en så kuperad tomt, nej, det är inget som jag hade gjort. 

Tomten har sex meter nivåskillnad och om man har en tomt som lutar så ska man bygga ett hus som följer lutningen tycker jag, säger Thomas Sandell.
– Huset följer inte naturens topografi. Hur tusan ska man tas sig upp till huset? 

HemNytt har tidigare skrivit om Pernilla Wahlgrens inflyttning strax före jul. Hon visade upp bilder på Instagram och konstaterade att det varit intensiva tre år:
”Jag träffade kärleken, jag missbedömde byggtiden, sålde mitt dåvarande hus alldeles för tidigt och har nu bott i kappsäck, på hotell och i tom lägenhet utan möbler med hela mitt hem magasinerat i åtta månader! Men nu står det där. Färdigt. I går gick den sista slutbesiktningen igenom!”

Villa Wahlgren i en bildrendering.
Det 307 kvadratmeter stora huset på bergstomten.
Vardagsrummet med de stora panoramafönstren.
Nya stödmurar byggdes för att huset skulle få plats på berget.
Pernilla Wahlgren i sitt nya kök.

MEST LÄSTA

Senaste nytt