Den 29:e oktober görs elsystemet i Sverige om. Kritiker har varnat för att det nya systemet ger en elprischock för många i Sverige. Andra länder blir vinnare på våra högre priser.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning gör det möjligt för marknaden att handla med all tillgänglig el genom att beräkna hur mycket el som säkert kan överföras genom elnätet, både mellan olika områden och över nationsgränser. Införandet har mött omfattande kritik från flera stora svenska företag, något Nu rapporterat om tidigare.
Kritiker har vädjat till staten om att stoppa införandet, som nu träder i kraft i dagarna. LKAB:s vd Jan Moström menar att andra länder kommer att kunna importera billigare svensk el, medan vi får högre elräkningar.
– Vinnarna på metodbytet finns främst utanför Sverige, särskilt i länder som Tyskland, som kommer att kunna dra nytta av ökad import av billig svensk el, medan vi i Sverige riskerar att få högre elpriser, sa han till DI.
I ett pressmeddelande skriver Svenska Kraftnät att införandet kommer leda till en mer effektiv användning av elnätet genom att bättre planera och beräkna hur mycket el som kan överföras.
“Svenska kraftnät bedömer att den nya metoden är en förutsättning både för en trygg och konkurrenskraftig elförsörjning, och för att möjliggöra energiomställningen”, skriver myndigheten.
Genom att skicka mer el genom stamnätet, som är det större nätet för eltransport över långa avstånd mellan producenter och konsumenter, kan utbud och efterfrågan balanseras bättre mellan olika områden. Metoden ska bidra till att jämna ut elpriserna mellan regioner. Men eftersom elpriserna i Sverige ofta är lägre än i grannländerna kan det för oss innebära dyrare el, skriver myndigheten i pressmeddelandet.
Fakta om flödesbaserad kapacitetsberäkning
Den nya metoden ska möjliggöra mer överföringskapacitet för elhandeln i Norden som helhet. Utgångspunkten är att skillnaden i elpris mellan två elområden kommer att bli mindre om mer kapacitet finns tillgänglig och elen kan flöda från ett lågprisområde till ett högprisområde.
Svenska kraftnäts testfas visar att de ändrade flödena mellan elområdena i Norden påverkar elpriserna. I testfasen under 2024 har Sveriges elområde 1‑3 generellt fått högre elpriser medan elområde 4 har fått lägre elpriser jämfört med nuvarande kapacitetsberäkningsmetod. Dock bör resultatet från testerna inte ses som en prisprognos. Det framtida elpriset i ett elområde beror på många olika saker som aktuell tillgång på elnät, produktion, väder och efterfrågan.
Källa: EI
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.