Romantiskt drömslott säljs för småpengar

Det rustika slottet “Brough Lodge”, beläget på en av Shetlandsöarna i Skottland, ligger nu ute på auktion. Den tvåhundraåriga egendomen kostar endast 30 000 brittiska pund.

Ungefär en mil från färjeterminalen på den skotska ön Fetlar, ligger det majestätiska slottet “Brough Lodge”. Slottet var konstruerat år 1825 av köpmannen Arthur Nicolson, men har dock stått tomt sedan 1980 då den sista damen Nicolson flyttade ut. 

Fram till år 2007 har slottet bevarats inom familjen Nicolson, därefter har den volontärdrivna stiftelsen Brough Lodge Trust haft äganderätten.

Arthur Nicolson reste mycket i Europa, vilket även gav inspiration till hans slott. Brough Lodge är en mycket unik byggnad med arkitektoniska inslag från bland annat Frankrike, Schweiz och Italien. Men det finns även en del olika klassiska detaljer. 

Nu finns det romantiska drömslottet ute till salu, för endast 30 000 brittiska pund. Det krävs dock mycket mer än så för att göra slottet beboeligt igen. Stiftelsen Brough Lodge Trust har spenderat mer än 500 000 GBP i donationer, endast för att göra fastigheten vattentät samt för att lägga nytt tak.

Enligt BBC  uppskattar stiftelsen att köparen bör lägga omkring 12 miljoner brittiska pund för att slutföra renoveringen. Det är en summa som motsvarar cirka 162 421 583 i svenska kronor. 

Stiftelsen Brough Lodge Trust letar efter en köpare som kan förvandla byggnaden till en “tillflyktsort i världsklass”. Ett retreat med utrymme för 24 dubbelsovrum och en storslagen matsal. Gästerna på retreatet skulle då kunna ha tillgång till utvalda aktivitetsprogram, med inspiration från den lokala kulturen. 
Det finns med andra ord stora visioner om att den nya köparen ska kunna göra slottet till en attraktiv plats för turism och kulturbevarande. Intäkterna från försäljningen kommer att gå till stiftelsens arbete med att stödja handsticknings undervisning för barn.

Bilder: Harper Macleod LLP

Fakta hämtad från: https://www.estateagencyshetland.co.uk/properties/brough-lodge, https://www.broughlodge.org/about-brough-lodge, samt https://www.bbc.com/news/uk-scotland-north-east-orkney-shetland-65753691

MEST LÄSTA

Senaste nytt