Så fixar du festfint med pelargoner

Varför bara placera pelargoner i krukor när man kan göra så mycket roligare saker? 
Blomsterfrämjandet tipsar om en rad olika festarrangemang i sommar där pelargoner hamnar i centrum på festen.

Värmen och solen har äntligen kommit till Sverige och vi svenskar lever upp med middagar och fester. Men hur kan man dekorera ett middagsbord enkelt och unikt? Blomsterfrämjandet tycker att du den här sommaren ska satsa på Sveriges i särklass mest populära prydnadsväxt, pelargonen.

Pelargonen har funnits som krukväxt sedan 1800-talet. 2019 produceras ca 10 miljoner pelargoner av våra svenska trädgårdsmästare och intresset för pelargoner är stort. 
En av orsakerna är att pelargoner är tacksamma växter. De växer snabbt, blommar rikligt, är tåliga och håller länge. Dessutom visar Blomsterfrämjandet att man kan skapa feststämning med pelargoner. 

“Skapa en glad och festlig atmosfär genom att blanda rosa, rött, orange och korall i ett arrangemang mitt på bordet. Har man ingen lång kruka eller behållare kan man placera krukorna tätt intill varandra eller varför inte klä in dem i vaxpapper. Skär av stjälkar med blommor och placera på varje kuvert. Knyt fast placeringskorten med ett matchande band på varje pelargonstjälk. En maffig bordsdekoration som går snabbt att fixa” skriver Blomsterfonden. 
Här är några festtips med pelargoner i centrum:

Dekoration med veteax och flätade rep
Gör så här:
Klipp av axen så de passar fint i längd till din kruka och limma fast dem runt krukan.
Fläta repet/bastbanden så det blir en lång fläta som passar i omkrets till din kruka. Beroende på hur tjock fläta man vill ha får man anpassa den efter repets tjocklek. Är det ett tunt rep eller bastband behöver man fläta ihop flera längder. Limma ändarna på flätan och låt torka och limma sedan fast flätan på krukan.

Färgfest på terrassen
Passa på att fira när det går att ha fest utomhus, det är ju så mycket trevligare. Ljuslyktor och pelargoner i klara färger skapar fin feststämning tillsammans med de återvunna burkarna som målats i matchande kulörer och nu används som vaser.

Glassiga festidéer
Vill du också ha blommiga glasstrutar på festen? Gör så här:
Placera strutarna i höga glas. Forma små innerstrutar av cellofan till varje strut och tejpa. Skär till bitar av stickmassa, gärna miljövänliga varianter, och blötlägg. Lägg sedan stickmassan i cellofanstrutarna och stick ned pelargonstjälkarna och placera i varje glasstrut. 

Gör egna vaser av strandfynd
För att göra de här naturnära vaserna behöver du stenar med en plan sida, tjock ståltråd eller aluminiumtråd som exempelvis najtråd eller tråd man använder till bonsaiträd och glasrör. Och pelargoner såklart. 
Klipp 60 cm långa längder av den tjocka ståltråden. Vira tråden runt stenen och vrid ihop trådarna ovanför stenen med den platta sidan nedåt. Lämna en av trådarna betydligt längre än den andra. Forma en spiral runt glasröret med den långa tråden, försiktigt så glaset inte spricker. Fyll röret med vatten och stick ner din pelargonstjälk.

Färgstarka pelargonbollar till festen
Skär till en fyrkant eller boll av miljövänlig stickmassa och blötlägg den. Stick sedan i pelaronstjälkarna och se till blommorna sitter så tätt att stickmassan döljs. Lägg bollarna på en bricka eller en tallrik.

Skapa lantlig feststämning
På det här lantliga men ändå moderna trädgårdsbordet har vi dukat med rosa pelargoner. Korgstolar och ett bord i trä skapar ett lugn där man gärna slår sig ner och pratar till småtimmarna. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt