Saab får ny miljardorder på flygplanet GlobalEye

Saab har under torsdagen skrivit kontrakt med Försvarets Materialverk (FMV) angående leverans av ett tredje spanings-och ledningsflygplan av typen GlobalEye till Sverige. Det cirka 2,6 miljarder kronor dyra planet förväntas komma inom fyra år.
– Vi är stolta att bidra till Sveriges försvar med ytterligare ett GlobalEye, säger säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef. 

GlobalEye produceras av Saab och är ett spanings-och ledningsflygplan med den svenska beteckningen S 106. Ordern av de nya planen grundar sig i den option som fanns med i kontraktet som Saab tecknade med FMV i juni 2022, gällande två GlobalEye och optioner på två ytterligare system. 
– Vi är stolta att bidra till Sveriges försvar med ytterligare ett GlobalEye, som ger en unik översikt och förståelse av vad som händer i omgivningen samt förmåga att tidigt upptäcka och förvarna om möjliga hot i luften, på havet eller på marken, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef. 

GlobalEye har både aktiva och passiva sensorer som hjälper till att upptäcka och identifiera objekt på långa avstånd. På så sätt kan man få spanings- och ledningsförmåga över både luftrum, hav och mark. Planet kan genom att skicka information i realtid till Flygvapnet, Armén och Marinen ge en sammanfattad lägesbild av omgivningen, för att på så sätt kunna upptäcka hot tidigt. Ordern med värdet 2,6 miljarder har en levernasperiod mellan 2024-2029. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt