Snart kan Teslas robot städa ditt hem

Snart kommer du att kunna köpa hem en alldeles egen ”Optimus” som fixar städningen och disken. Den människoliknande roboten från Tesla har redan lärt sig yoga och sortera saker med händerna.

Du kanske känner till Tesla som den populära elbilen, som ibland syns swischa förbi på gatorna? Det amerikanska bil och energiverksamheten vars VD är den mycket omtalade Elon Musk? Nu kommer företaget att utöka sin verksamhet ytterligare, snart lanseras nämligen en robot.

Nyligen publicerade Tesla ett klipp av en människoliknande robot -Optimus. Klippet postades på plattformen ”X”, tidigare känt som Twitter. I videon får man se hur skrämmande snabbt roboten utvecklats på endast några få månader. Numera kan den till och med utöva yoga. 

Men den största utvecklingen som skett är att roboten lärt sig att själv styra sina armar och ben. Dess visuella sensorer och maskineri har gett den en bättre förståelse för var den har sina lemmar. Även hur dessa rör sig och fungerar. 

Tack vare robotens nya förståelse för hur dess kroppshydda fungerar så kan den nu sortera färgade block. Det kanske låter som en simpel uppgift, men det är ett gott tecken på att roboten är under upplärning.

För ungefär ett år sedan kunde roboten knappt gå. Den rörde sig då klumpigt med hastiga rörelser. Det var ingen vidare framgångsrik uppvisning. Dagens robot Optimus har därför utvecklats rejält på en hyfsat kort tid. 

Teslas VD Elon Musk har tidigare berättat att robotens syfte är att ersätta människors repetitiva, tråkiga och farliga vardagsuppgifter. Deras vision är att underlätta i hushållet såsom att fixa med matlagning eller att se efter äldre. 

Elon Musk tror att roboten kan finnas ute på marknaden inom cirka 3-5 år. Priset uppskattas ligga omkring 220 000 kronor. Men om roboten lyckas utvecklas i denna takt så kan den även lanseras betydligt tidigare. 
Läs mer här

Omslagsbild: Skärmdump från “X”.

MEST LÄSTA

Senaste nytt